GO ZUID-AFRIKA

Map Optiestoon/verberg details

Charme Exclusief Natuurparken Privaat Wildparken Mobiele Kampen
Strandverblijven Dorphuisjes Wijndomeinen Apartementen Riviercruise

Loading map...

Ontdek Tanzania

Tanzania werd recentelijk als 'Beste Safari Bestemming in Afrika' genomineerd door zowel het internationale publiek, alsook tour operators die zich op deze bestemming specialiseren. Heel recentelijk mocht het ook met enige trots zich promoten als de plek met niet minder dan de top drie 'Natuurlijke Wonderen in Afrika', zijnde Serengeti National Park, Mount Kilimanjaro en de Ngorongoro Krater. Het land telt niet minder dan 16 nationale parken, waardoor zowat 25% van het land beschermd natuurgebied omvat. Niet minder dan 20% van Afrika's grote landdieren kunnen hier teruggevonden worden en hierdoor wordt het beschouwd als één van de beste plekken in Afrika om wild te observeren. Het is ook de plek waar je de wereldberoemde trek van wildebeest (gnoe), Thomson gazellen en zebra kan aanschouwen tijdens de jaarlijkse migratie die plaats vindt tussen december, juli en zelfs augustus. In hun voetsporen worden ze gevolgd door leeuw, luipaard, cheeta en hyena. Het is ook het land bij uitstek om grote kuddes olifanten te zien. Wie op zoek is naar bijzondere apensoorten kan terecht in het Gombe en het Mahale National Park. Hier vind je chimpanseesoorten die je haast nooit in het wild tegen zal komen. Tanzania is een authentieke safaribeleving zonder geasfalteerde wegen of omheiningen. Tanzania is nog meer, zeker als je weet dat het land de hoogst vrijstaande berg in haar achtertuin heeft staan, meer bepaald Mount Kilimanjaro, beter gekend als 'Het dak van Afrika'. Verder is Tanzania ook gekend voor haar diepzeevissen, ballonvliegen, duiken en zwemmen met dolfijnen. Ook zijn er tal van archeologische sites te bezoeken, kan je er walvissen bij de kust spotten of kan je meer inzicht krijgen in de bijzondere leefwereld van het land door deel te nemen aan een culturele tour. De grote meren, gekend als Lake Victoria, Tanganyka en Nyasa zijn een rijk gevulde omgeving waar heel wat vissoorten voorkomen, om maar te zwijgen over de enorme verscheidenheid aan vogels die hier voorkomen. Ken je de legendarische woorden nog van Stanley toen hij de Schotse missionaris tegen het lijf liep? 'Dr Livingstone I presume'.
Grensformaliteiten

Voor Tanzania moet je beschikken over een visum, aan te vragen bij de ambassade van Tanzania. Europese paspoorthouders kunnen het visum ook ter plaatse krijgen bij aankomst mits contante betaling van 50US$. Je paspoort moet minimum 6 maanden na thuiskomst nog geldig zijn en er moeten minimum twee lege pagina's beschikbaar zijn voor de nodige stempels. Tevens moet je bij aankomst in het bezit zijn van een geldig retourticket. De tijdelijke verblijfsvergunning is drie maanden geldig, tenzij je vooraf bij de ambassade in eigen land andere afspraken hebt gemaakt. Het beste kan je eerst even vooraf contact opnemen met de betrokken ambassade of consulaat voor de laatste voorschriften en formaliteiten.

Beste reisperiode

De kustgebieden kennen een warm en zeer vochtig klimaat waarbij de dagtemperaturen vrijwel dagelijks schommelen rond de +30 graden Celsius. De wind zorgt hier voor de nodige afkoeling en het is er vooral tussen juni en september aardig vertoeven. Het centrale plateau gedeelte kent warme dagen en koele nachten. In het heuvelachtige noordelijke deel van het land heerst een heerlijk klimaat tussen januari en september, met een gemiddeld temperatuur rond de 20 graden Celsius. Tussen mei en augustus is het nabij Mount Kilimanjaro en de Ngorongoro Conservation Area vanwege de hoogte aan de frisse kant (rond de 15 graden Celsius), maar dat verandert naar aangenaam warm weer tussen december en maart. Tussen oktober en februari worden de hoogste temperaturen opgemeten en het lange regenseizoen loopt van midden maart tot eind mei. Dat neemt niet weg dat de maand mei reeds een perfecte keuze is om het land te verkennen, vooral dan het meest noordelijke deel. Hoewel er kans is op een spontane regenbui, het geeft je de gelegenheid om voordeliger te reizen en je ondervindt geen last van de echte drukte van het hoogseizoen. December en januari zijn drukke periodes en er is vaak sprake van een piekseizoen wat de prijzen aanzienlijk duurder maakt.

Gezondheid

Voor alle reizigers op Tanzania geldt een vaccinatieplicht voor gele koorts, alsook hepatitis A en B. Een antimalaria behandeling wordt sterk aangeraden daar malaria voorkomt op het eiland. Contacteer best vooraf het Tropisch Instituut of uw huisarts voor advies. Het is tevens ook ten zeerste aangeraden een goede zonnebrandbescherming te gebruiken en je te voorzien van drinkwater, alsook een hoed of pet. Kinderen dragen best een zonnewerend pak wanneer ze gaan snorkelen in de oceaan en moeten regelmatig opnieuw ingesmeerd worden met zonnecreme. Vers drinkwater is altijd in flesjesvorm aanwezig op de kamer of in de tent. Handig om je tanden te poetsen of de dorst te lessen. We raden af om leidingwater te drinken. Zeker wanneer je in mobiele kampen of tentenkampen vertoefd waar men moet rekenen op gezuiverd grondwater, wat niet altijd evident is.

Horeca en restaurants

Tanzania heeft een zeer gevarieerde keuken en vooral in de grootsteden kan er gewerkt worden met verse producten, vaak gekweekt op het eigen domein. De Europese invloed is sterk aanwezig, maar ook de Indiase, Chinese, Creoolse en Arabische invloeden kan je er in terugvinden. Het gebruik van specerijen, net zoals in Zanzibar, komt voor maar blijft eerder beperkt. Gezien het land grenst aan de Indische Oceaan, is er vooral aan de kust verse vis voorradig. In het binnenland proberen ze zo creatief mogelijk om te springen met de producten die voorradig zijn. Vooral wanneer je gebruik maakt van mobiele kampen of afgelegen verblijfplaatsen, is dit vaak een hele uitdaging. Verwacht dan geen culinaire hoogstandjes maar wel een lekkere maaltijd. De grotere resorts hebben vaak meerdere restaurants, met een verscheidenheid aan gastronomische gerechten op basis van verse en lokale producten, knapperige salades, zeevruchten, heerlijk vers vlees en vaak eigen gebakken brood. Zij houden ook rekening met uw persoonlijke wensen en of allergiëen.

Accommodatie

Er is in Tanzania een brede waaier aan accommodatie, en dit binnen ieders budget. Van de goedkoopste backpackers tot de meest exclusieve lodges, tentenkampen of strandhotels. Het niveau is van hoge kwaliteit. Heel wat resorts beschikken buiten de standaard, ook over luxe en deluxe kamers. Wij beschikken alvast over een groot aanbod op accommodaties in Tanzania, die we nota bene grotendeels allemaal zelf hebben geïnspecteerd, en dat aanbod breidt zich steeds verder uit. Hoewel we vaak suggesties zullen maken, geven we ook de kans om zelf te bepalen wat binnen uw verwachtigen en budget past. Al onze klanten krijgen ook nog eens de kans de logementen te beoordelen. Die beoordeling, en onze grondige kennis van zaken, gaan je zeker helpen bij je keuze.

Betalen

Je doet er best aan om van thuis uit Amerikaanse dollars mee te nemen (zorg wel voor nieuwe bankbiljetten), maar je kan in Tanzania ook terecht met je kredietkaart (uitgezonderd mobiele tentenkampen, Master Card en Visa), zij het eerder beperkt en eerder in de grotere hotels of ketens. Let wel dat een extra kost van om en bij de 3% zal aangerekend worden voor een transactie. Ter plekke kan je ook in de steden Tanzania shilling (TZS) bekomen, maar beperk de hoeveelheid daar je er moeilijk weer van af komt.

Annuleringsvoorwaarden

Zowel het reserveren van enkele hotels of een ganse reis op Oost-Afrika gelden aangepaste/afwijkende annuleringsvoorwaarden. In de meeste gevallen gaat het hier om een verhoogd/verreist voorschot om een reservatie te kunnen garanderen. Deze voorwaarden zijn per hotel bekend of worden in uw rondreispakket duidelijk vermeldt.

Tanzania is zonder meer een paradijs te noemen als het aankomt om op safari te gaan. Het land telt enorm veel nationale parken, waarvan de meest beroemde in het noorden de Serengeti, Ngorongoro, Tarangire, Manyare en Mount Kilimanjaro zijn. Meer naar het zuiden zijn vooral Selous Game Reserve en Ruaha nationaal park zeer geliefd, al moeten de andere parken zeker niet onder doen. Gamedrives (of safari's) zijn een authentieke en vooral een onvergetelijke safari ervaring. De twee betekenen exact hetzelfde, 'op reis gaan', maar in tegenstelling tot in landen als Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe, gaat het er toch vrij anders aan toe. Het begint reeds bij het type voertuig, daar waar in de andere landen vaak gebruik gemaakt wordt van een open 4x4 aangedreven voertuig, is het in Tanzania de gewoonte van gebruik te maken van net hetzelfde type voertuig, maar dan met een andere indeling en vormgeving. Reizigers zitten nog steeds in een 4x4 aangedreven voertuig, achter op een verhoog, maar meer afgesloten (met vensterramen) en de mogelijkheid om recht te staan. Het dak van de voertuigen kan geopend worden zodat je op een totaal andere manier het wildleven kan gaan beleven en fotograferen. De zetelindeling in dergelijke voertuigen is in de meeste gevallen ingedeeld in 5 tot 7 personen configuratie. Zo heb je meer beenruimte maar vooral ook de mogelijkheid om op een stabiele manier foto's te nemen terwijl je recht staat.

Eerder uitzonderlijk is het dat je vanuit je kamp of lodge gamedrives onderneemt die uitgevoerd worden door eigen rangers/spoorzoekers, tenzij het gaat om een mobiel of desolaat tentenkamp. In de meeste gevallen heb je een eigen privé ranger/gids en spoorzoeker die je van bij het begin van de reis, tot het einde zal begeleiden. Je hoeft dus zelf niet te rijden, wat je trouwens best vermijd. In de steden is het druk en taxi busjes zorgen vaak voor overlast. Eens buiten de hoofdwegen wordt het ook meteen 4x4 terrein en afhankelijk van het seizoen kan dit best zeer technisch worden. Begeleid maakt dat je zelfs tijdens transfers van een naar de lodges of luchthavens/airstrips steeds iemand bij je hebt die een grondige kennis van zaken heeft en je zelf kan genieten zonder bewegwijzering in de gaten te moeten houden. Ben je in reservaten of natuurparken is hij diegene die je ook het wild zal tonen. In plaats van vaste tijden waarop een gamedrive plaats vindt zal hij je dus zo lang en veel mogelijk laten genieten van de natuur om je heen. Is het dat je invliegt naar een bepaald kamp, dan ga je gebruik maken van de lokale rangers/transfers. Vooraf is reeds besproken of u opteerde voor een basis pakket, full board of fully inclusive game package. Die keuze bepaald of bepaalde activiteiten/maaltijden wel of niet inbegrepen zijn. Controleer of overleg daarom best goed vooraf welke optie u verkiest die het beste past bij uw budget en interesses.

Nationale parken of Game Reserves

In tegenstelling tot andere Afrikaanse landen heeft Tanzania grote uitgestrekte natuurreservaten en geen privaat wildparken. Tanzania weet van zichzelf dat het een razend populaire bestemming is op vlak van fauna en flora, maar ook op cultureel vlak. Om haar unieke natuur beter te beschermen, en om de schatkist te spijzen, willen ze een exclusief karakter behouden en het aantal reizigers beperken. Dat maakt dat er best hoge prijzen worden gevraagd voor onder andere Park, Conservation, Landing en Camping Fees. Park Fees variëren tussen de 50 à 75 US$ per persoon/per dag, enkele toegang en op 24u basis. Om het Ngorongoro plateau in de Ngorongoro krater te betreden wordt zelfs 200 US$ per voertuig gevraagd (eerder was dit zelfs 300 US$). U zal merken dat in onze fly en drive pakketten we er hebben voor gezorgd dat dergelijke prijzen reeds inclusief zijn. Ook de landing en camping fees (indien van toepassing) worden reeds mee in rekening gebracht. Zo komt u alvast niet voor verrassingen te staan eens u ter plekke bent.

Slechts uitzonderlijk is het dat je met het voertuig tot bij de dieren komt. Op de meeste locaties, vooral dan in de nationale parken, mag er niet afgeweken worden van de bestaande routes. Dit om zo de natuur beter te respecteren en geen 'cowboy' toestanden te verkrijgen waarbij iedereen zijn eigen ding gaat doen. Dat hoeft absoluut niet negatief te klinken, in tegendeel, gezien Tanzania een zo rijke fauna en flora geniet, zal je vrijwel altijd succesvol dieren kunnen observeren en fotograferen. In wildparken, zoals Selous, zijn er geen beperkingen en mogen de rangers afwijken van hun traject om zo dichter bij de dieren te komen. Sommige reizigers zijn voor en anderen tegen dergelijke praktijken. Wij laten alvast de keuze aan u.

Fly-in safari

Tanzania leent zich perfect om het met een propellervliegtuig te ontdekken. Haast elke lodge of tentenkamp heeft in de nabijheid wel een landingsbaan (airstrip) of deelt die met andere lodges. De vrijheid om te vliegen, al dan niet van de ene lodge of tentenkamp naar de andere, laten je toe het land vanuit een heel ander persfectief te zien. De meeste maatschappijen nemen Arusha, Dar es Salaam en Stonetown (Zanzibar) als uitvalsbasis om per vliegtuigje naar je kamp gebracht te worden. Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Invliegen vanuit Arusha op bijvoorbeeld de Ngorongoro Conservation Area. Vervolgens doorvliegen naar het Ndutu, Grumeti, Seronera gebied in het beroemde Serengeti Nationaal Park. Lake Victoria, Ruaha of Selous Game Reserve combineren met Zanzibar, het kan allemaal en is louter afhankelijk van de tijd en budget dat je er wil aan spenderen. Let wel dat je bagage beperkt moet zijn tot een minimum, je geen gebruik mag maken van harde koffers en dat het gewicht gelimiteerd is. Conclusie, een safari vanuit de lucht is in dit land wel heel bijzonder. Komt daarbij dat het ook nog eens een extra avontuurlijk verhaal oplevert wanneer je straks weer thuis bent. Het mag dan wel niet de goedkoopste manier van reizen zijn, maar zeer zeker de meest unieke!

Kiezen tussen een fly-in safari of het vaste land

Fly-in safari's, afhankelijk van de locatie en de afstand, kosten om en bij de 200 US$ à 350 US$ per persoon, of meer, voor een enkele vlucht. Niet weinig zal je denken, maar hou er wel rekening mee dat je er wel heel wat voor terug krijgt. Je vliegt op relatief lage hoogte over natuurgebieden die je anders alleen zal ervaren wanneer je naar een documentaire op National Geographic Channel kijkt. Je bestemming is net zo uniek en gezien de kleinschaligheid van de meeste lodges of tentenkampen, alsook het exclusieve karakter, is het een ervaring waarover weinige kunnen meespreken. Controleer best vooraf of je niet extra moet bijbetalen voor een medische evacuatie/verzekering. Een fly-in safari kunnen we, als het budgettair meezit, ten zeerste aanraden, maar het is geen verplichting. Een goede manier om je budget onder controle te houden is te kiezen voor een optie waarbij je reist over land naar je bestemming (bijvoorbeeld van Kilimanjaro naar Arusha, vervolgens naar Ngorongoro en dan naar de Serengeti), om vervolgens terug te vliegen van bij je laatste bestemming. Zo ervaar je niet alleen hoe het is om over een natuurreservaat te vliegen (wat je ook heel wat tijd zal besparen), maar maak je ook kennis met het landelijke deel. Zo kom je niet alleen dichter bij de natuur, maar ook bij de lokale bevolking en zie je meteen hoe rijk Tanzania op alle vlak wel blijkt te zijn. Deze optie is ook voor het zuidelijke deel van Tanzania van toepassing, maar reizigers moeten er rekening mee houden dat wanneer ze willen op het land reizen vanuit Dar es Salaam naar Selous, dit ongeveer 6 à 8 uur in beslag kan nemen, over grotendeels 4x4 terrein. Voor Aruaha is zelfs een meerdaags traject af te leggen. Als dit geen probleem vormt kan je ook hier weer kiezen tijd te besparen en weer terug te vliegen, of op Dar es Salaam, Arusha of Zanzibar. We helpen je graag bij het juiste ontwerp en de juiste keuze.

Wildparken en malaria

Malaria komt voor in gans Tanzania en het wordt aangeraden voorzorgsmaatregelen te nemen. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, raadpleegt het best de huisarts of het Instituut van Tropische Geneeskunde. Insectwerende middelen zijn een goede manier om je te beschermen en het dragen van lange mouwen of broek en lange sokken werkt eveneens preventief, maar is niet altijd afdoende.

Op safari met de kinderen

Tanzania is een bestemming die je als ouders met de kinderen kan doen, al zijn niet alle lodges of tentenkampen, maar toch veel, ingesteld op het ontvangen van jonge kinderen. Dat heeft vooral te maken met de kleinschaligheid van de accommodatie en de privacy die ze de andere gasten willen garanderen. De open natuur maakt ook dat dieren zich overal vrij kunnen bewegen. Migratie over land vormt een belangrijk onderdeel van de dierenwereld. Niet te min zijn er heel wat lodges die wel inspelen op kinderen en we helpen je hierbij graag verder om de juiste keuze te maken. De gangbare leeftijd is +8 en voor gamedrives +12 jaar.

Accommodatie

Tanzania is enorm in trek, zelfs al is het prijskaartje vaak heel wat hoger dan in andere Afrikaanse landen. Dat heeft er vooral mee te maken dat de meeste lodges kleinschalig zijn, en dus het aantal bedden beperkt. Het is daarom niet onbelangrijk vroegtijdig op zoek te gaan en te plannen, zodat je teleurstelling kan voorkomen. Tanzania brengt ook een zogenaamde Tourism Development Levy in rekening, welke gebruikt wordt om de lokale gemeenschap en/of banen ten goede te komen. Deze bedraagd 1.5 US$/per persoon/per dag. Dergelijk tarief komt boven op de prijs van de overnachting. De accommodatie komt meestal in de vorm van chalets, cottages, typische rondavel hutten, lodges of tentenkampen, die al dan niet mobiel zijn. Afhankelijk van je budget maak je dit zo duur, of zo goedkoop als je maar zelf wil. Wat maakt Tanzania dan zo populair zal u zich afvragen? Dan is het antwoord eenvoudig, de grote verscheidenheid aan fauna en flora, de uitgestrekte gebieden die haast niet te omvatten zijn en de jaarlijkse imigratie va duizenden gnoes, zebra en antilopen (achterna gezeten door roofdieren), het zijn allemaal elementen die dit land zo uniek maken. Combineer dit met een zeer gastvrije bevolking, authentieke stammen zoals de Maasai en de hoogste bergtoppen van Afrika, of een tropische vakantie in Zanzibar en je hebt de perfecte cocktail voor een geslaagde vakantie.

Mobiele safari met de tent

Mobiele kampen, vooral bekend in het Serengeti Nationaal Park zijn razend populair, vooral dan omdat ze de migratie van de gnoes en andere diersoorten op de voet volgen. Geen rugzakervaring, maar nog steeds safari in stijl. Afhankelijk van het seizoen word je naar een strategische plaats ingevlogen en maak je met eigen ogen de migraties van duizenden en duizenden dieren mee. Je ganse hebben en houden gaat mee, zij het in beperkte vorm. Het personeel dat reeds ter plekke is zorgt ervoor dat alles op zijn plaats komt en terwijl jij aan het genieten bent van een voet- of landsafari. Eens terug in je tentenkamp brand het kampvuur en staat een heerlijke maaltijd op je te wachten. Buiten de mobiele kampen zijn er ook permanente tentenkampen voor handen. Die liggen in de meeste gevallen eveneens strategisch bij een locatie waar je kan genieten van de fauna en flora en/of dicht bij een airstrip. Deze zijn zowel via het vaste land of per vliegtuig bereikbaar en ook hier raden we aan beide te combineren.

De 'bucket shower' of emmerdouche

Mobiele of permanente tentenkampen staan in Tanzania vaak op zeer desolate en unieke plaatsen. Dat maakt dat ze op zichzelf aangewezen zijn voor verschillende zaken. Denk daarbij aan voedselbevoorrading (die vaak zelfs speciaal wordt ingevlogen), vers drinkwater en nutsvoorzieningen zoals stroom. Die stroom wordt in de meeste gevallen verkregen door middel van zonnepanelen en/of generatoren (vaak enkel als back-up). Water in deze gebieden is schaars, zelfs gewoon niet voor handen en daarom wordt er heel zuinig omgesprongen met water, dat vaak aangeleverd wordt vanop grote afstand met vrachtwagens. Dat water zal gebruikt worden in de keuken, maar vooral ook voor de sanitaire voorzieningen, zoals je badkamer in de tent en voor toilet en douche. De douches in de mobiele en vaste tenten zijn vaak de zogenaamde 'bucket showers' of emmerdouches. Het gaat dan niet om een doodgewone emmer, maar om een waterzak van om en bij de 20 liter. Deze wordt aangevuld wanneer nodig en het water wordt ook opgewarmd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van onder andere een houtkachel die bij je tent staat en/of zonnepanelen. Het personeel van je tentenkamp ziet er op toe dat, mits de nodige privacy, het water telkens weer wordt aangevuld wanneer nodig. Geef toe dat dit je gehele safari ervaring nog meer bijzonder maakt.

Tanzania combineren met Zanzibar

Dit oostelijke deel van Afrika is perfect te combineren met Zanzibar. De meeste reizigers vertrekken vanuit Arusha of Dar es Salaam per vliegtuig richting Stonetown (Zanzibar), of omgekeerd. Sommige opteren zelfs om de ferry te nemen vanuit Dar es Salaam. Zeker is, dat je dan de Afrikaanse bush perfect combineert met een strandvakantie op de parelwitte stranden van Zanzibar en wie dit wenst kan ook nog een stukje cultuur en geschiedenis opsnuiven in Zanzibar of eventueel een Spice Tour maken op het eiland. We helpen je graag bij de juiste keuze.

Big Five

Big Five staat voor de meest begeerde jachttroffeeën, vooral dan omdat ze zo moeilijk te bejagen zijn. Deze verzamelnaam staat voor buffel, neushoorn, leeuw, luipaard en olifant. Hoewel de meeste rangers hun best doen om alle vijf de diersoorten te vinden, is het toch niet altijd gegarandeerd dat je ze allemaal te zien zal krijgen. Sommigen van hen hebben niet alle vijf de diersoorten en bij anderen is het niet altijd even evident om ze terug te vinden, vooral dan vanwege het terrein of de dichte begroeiing. Het element van geluk speelt hierbij ook een heel belangrijke rol. Dat geldt trouwens ook voor de migratie van de gnoes. Deze is gebonden aan bepaalde seizoenen, maar dat neemt niet weg dat uitgestelde regenbuien of verandering van het klimaat kunnen zorgen voor verandering. Er staat dus geen tijd op wanneer welke dieren precies op welke locatie zullen vertoeven. Zeker is, dat zelfs de zoektocht op zich een zeer unieke en bijblijvende ervaring zal worden.

Tanzania is echter veel meer dan alleen een Big Five bestemming en bezoekers mogen zich verwachten aan een brede waaier van fauna en flora. Vaak is dit heel seizoensgebonden, maar wees er zeker van dat elk seizoen zijn specifieke fauna en flora zal opleveren. De drogere periodes zijn daarom uitstekend geschikt om de landdieren in actie te zien en de regenperiode, of kort daarna, leent zich dan weer uitstekend voor het observeren van vogels, die vaak in grote getallen migreren naar unieke plaatsen als de Ngorongoro krater, Lake Natron, Lake Manyara, Ruaha of Selous Game Reserve.

uw reis begint hier

onze rondreizen in Tanzania

bekijk alles
kiezen tussen comfort, charme of exclusief

103 accommodaties voor Tanzania

bekijk alles voor
een onschatbare bron aan informatie

bekijk alles voor