GO ZUID-AFRIKA

Map Optiestoon/verberg details

Charme Exclusief Natuurparken Privaat Wildparken Mobiele Kampen
Strandverblijven Dorphuisjes Wijndomeinen Apartementen Riviercruise

Loading map...

Ontdek Swaziland

Swaziland is veel landelijker dan Zuid-Afrika en is een onafhankelijk koninkrijk met zowat 1.5 miljoen inwoners. Mbabane is de hoofdstad van Swaziland. Hier bevindt zich Swazi Market, maar kies eerder voor de marktjes van Ezulwini, welke veel meer tot de verbeelding spreken. Buiten de hoofdstad is het Ngwenya glasfabriekje voor Motjane een bezoek waard. Hier worden uit gerecycleerd glas allerhande vormen geblazen. De Phophonyane Falls liggen vlakbij Piggs Peak, waar tevens het gelijknamige Piggs Peak Casino ligt. Verder is het land grotendeels omringd door Zuid-Afrika en op economisch vlak ook sterk afhankelijk van zijn buur. Binnen het land zijn er vier regio's, waarvan het overgrote deel gebruikt wordt voor boswinning. Het hoogste punt van Swaziland is 1.800 m en onderdeel van de in het oosten gelegen Lebombo bergketen. Engels en Siswati zijn de twee officiële talen. Koning Mswati III is de huidige koning en staat bekend om z'n extravagante levensstijl.

Mantenga Nature Reserve is gelegen in Ezulweni, iets ten zuiden van de hoofdstad. Het heeft een eigen cultureel dorp, Swaziland Cultural Village, dat omgedoopt werd door koning Mswati III naar Ligugu Lemaswati (de trots van Swaziland). Dit natuurgebied is een bijna subtropisch woud aan de rand van de Mantenga Waterval. Tevens krijg je de typische bijenkorfhutten te zien, beter gekend als beehives. Mlilwane Wildlife Sanctuary is gelegen tussen Mbabane en Manzini. De naam Mlilwane betekent in het Swati 'klein vuur' en werd afgeleid van het vuur, ontstaan door blikseminslag. Wie overnacht in het natuurpark, zal de accommodatie, eetgelegenheden en activiteiten terugvinden in het zuidelijke deel van het park, met uitzondering van begeleide routes die in het noordelijke gedeelte kunnen worden uitgevoerd, al dan niet te paard, per mountainbike en zelfs te voet. Reilly's Rock kamp is een uit een koloniaal verleden bestaande stenen hut met een grote stoep waar je kan overnachten.

Langsheen Matenga Drive heb je een kaarsenfabriekje en curioshop, beter gekend als Swazi Candles. Niet alleen kan je hier het vervaardigen van unieke en vooral leuke, kleurrijke kaarsjes zien, je kan ze er ook kopen. Er is een restaurantje aan verbonden en een marktje, waar heel veel keus is aan houtsnijwerk en allerhande souvenirs. Helemaal in het noordoosten van het land ligt het Hlane Royal National Park, onderdeel van het Hlane Royal National Park is het koninklijke jachtgebied. Binnen het park zijn twee rustkampen ondergebracht, Ndlovu en Bhubesi. Malolotja Nature Reserve is een gebied waar niet minder dan 280 vogelsoorten voorkome, maar ook klein wild, zoals gnoe, zebra en antilopensoorten als nyala, blesbok, hartenbeest en oribi. Het natuurreservaat grenst aan het Songimvelo Game Reserve, welke samen beschouwd worden als een zogenaamd Peace Park. Het Phophonyane Falls Nature Reserve heeft een rijke biodiversiteit. Dit 600 hectare natuurgebied telt niet minder dan 240 vogelsoorten en sommige van 's werelds meest geologische kenmerken. Dan is er ook nog Mkhaya Nature Reserve. Dit natuurreservaat werd genoemd naar de Acacia nigrescens boom, ofwel de Mkayaboom, welke kan worden teruggevonden in het reservaat. Van de vruchten wordt lokaal bier gebrouwen. Het is tevens de thuisbasis van vier van de Big Five, uitgezonderd de leeuw.

Grensformaliteiten

Voor Swaziland hoef je als Belg of Nederlander niet te beschikken over een visum. Wel moet je paspoort minimum 6 maanden na thuiskomst nog geldig zijn. Zorg dat er minimum twee lege pagina's in het paspoort beschikbaar zijn voor de nodige stempels. Tevens moet je bij aankomst in het bezit zijn van een geldig retourticket. De tijdelijke verblijfsvergunning is 90 dagen geldig, tenzij je vooraf bij de ambassade in eigen land andere afspraken hebt gemaakt. In Swaziland betaal je wegenbelasting. Deze is contant te betalen nadat je de nodige douaneformaliteiten hebt geregeld. Zorg dat je je paspoort bij je hebt, alsook een bewijs van de verhuurmaatschappij (cross-border certificate) dat de huurwagen de grens over mag. Een internationaal rijbewijs is noodzakelijk als je rijbewijs geen opschrift 'drivers licence' in het Engels heeft.

Hoe Swaziland ontdekken

Swaziland is perfect geschikt voor een selfdrive. In Zuid-Afrika is het wegennet schitterend en de bewegwijzering zeer goed. In Swaziland gaat het er allemaal wat primitiever aan toe, maar zijn de wegen vrijwel overal geasfalteerd, al kunnen deze op sommige plaatsen in minder goede staat zijn. Er wordt links gereden (stuur aan rechterkant) en voorrang aan rechts gegeven, net als in Engeland. Verkeer op rotondes heeft altijd voorrang. Voor rijden in landelijke gebieden geldt de regel dat een automobilist altijd minstens één meter afstand van de wegrand moet houden. Aan kruispunten werkt men vooral met stopstrepen (four-way stop), waarbij het voertuig dat als eerste stopt, ook als eerste mag doorrijden. Wanneer verkeerslichten niet werken, geldt dezelfde regel.

Onze selfdrive programma's zijn zo samengesteld dat u op een comfortabel ritme kan reizen. Mocht u beperkt in tijd zijn, is het aangewezen om eventueel te opteren voor een binnenlandse vlucht, of meerdere vluchten. Het is ook perfect mogelijk om meerdere landen te combineren, bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Namibië, of een verlenging Victoria Watervallen en/of Mauritius, als voorbeeld.

Beste reisperiode

Je kan alle drie de landen vrijwel het hele jaar door bezoeken. De seizoenen liggen omgekeerd ten opzichte van Europa. Globaal gezien, wanneer je uit bent op het zien van walvissen, een actieve dierenwereld, veel bloemenpracht en aangename temperaturen, dan is eind augustus tot en met november de allerbeste periode. Over het algemeen kan je ook stellen dat de Kaap en Tuinroute regio het best bezocht worden tijdens de zomermaanden (oktober tot maart), gezien het Mediterraan klimaat, maar ook de paasperiode (maart, april) en het voorjaar (augustus tot november) zijn zeer mooie periodes daar het dan over het ganse gebied nog steeds aangenaam warm is, de wind wegvalt en vrijwel nergens neerslag wordt opgemeten. Meer naar het oosten, in de Kwazulu-Natal regio, heb je het Drakensgebergte waar de kans bestaat dat je tussen juni en augustus sneeuw kan verwachten in de hoger gelegen gebieden. Meer naar de kust toe is het in de zomer warm en vochtig (november tot februari) en zacht, maar aangenaam warm tijdens de winter (juni tot september).

Meer naar het noorden zal je merken dat de zomermaanden (november tot april) warm zijn, maar dat ook de kans bestaat dat een donderbui in de late namiddag plaatsvindt. Die buien zijn meestal van korte duur en verdwijnen weer even snel, als dat ze gekomen zijn. De winterperiode (eind mei tot september) is droog, zonnig en aangenaam warm overdag. 's Nachts koelt het wel flink af, soms zelfs tot bij het vriespunt. Het is wel de periode bij uitstek om wild te observeren, gezien het dor en droog is en de dieren zijn aangewezen op drinkputten. De Noord-Kaap is semi-woestijngebied, met hele warme zomermaanden en kille wintermaanden. De neerslag hier is beperkt en de meeste bezoekers verkiezen hier te reizen rond augustus tot en met september, dit vanwege de unieke bloemenpracht.

Veiligheid

Gebruik je gezond verstand en onthoud dat net als alle andere grootsteden in de wereld, ook de grootsteden in Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland, niet gespaard blijven van criminaliteit. De meeste verblijfplaatsen hebben een kluis om waardevolle voorwerpen in bewaring te geven. Laat niets zichtbaars in de auto liggen, ook geen kleding of lege tasjes en loop niet te koop met dure voorwerpen.

Gezondheid

Inentingen zijn voor de drie landen niet verplicht, enkel indien u vanuit Zambia terug via Johannesburg reist, is een gele koortscertificaat vereist. Wel is er bestaand malaria risico (tijdens de zomermaanden) in delen van Kwazulu-Natal, Mpumalanga, Limpopo en de Noord-West. Contacteer best vooraf het Tropisch Instituut of uw huisarts voor advies. Alle andere provincies, Lesotho en Swaziland zijn malaria vrij. Het is aangeraden een goede zonnebrandbescherming te gebruiken.

Horeca en restaurants

In Swaziland gaat het er allemaal wat klassieker aan toe dan in Zuid-Afrika en wordt de keuken vooral beïnvloed door de grotere restaurantketens die vanuit Zuid-Afrika hun intrede hebben gedaan. Hoewel de keuken best lekker is, is het menu wat eentonig en saai. In Lesotho ben je meer gebonden aan het restaurant van je accommodatie. In de nationale parken is er meestal een restaurant of snackbar verbonden aan een kamp, maar verwacht hier absoluut geen culinaire toppers, slechts een beperkte keuze, en niet altijd de vriendelijkste bediening. Hier hebben de meeste typen accommodatie een eigen of gedeelde keuken. Kampeerterreinen of picknickplaatsen hebben vrijwel steeds voorzieningen voor de braai (barbecue). Hoewel er vaak een winkel in de nationale parken voorzien is, is de keuze slechts beperkt en raden we aan vooraf je inkopen te doen in de dichtstbijzijnde stad of shoppingcenters. Kerstmis, oudjaar en Pasen worden traditioneel uit huis gevierd en het is dan ook aan te raden vooraf reeds een restaurant te reserveren, om zeker te zijn van een plaats. Controleer best ook even het menu vooraf, alsook de prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Accommodatie

Er is geen gebrek aan accommodatie, en dit binnen ieders budget. Van de goedkoopste backpackers tot de meest exclusieve hotels. Het niveau, zeker in Zuid-Afrika, is van hoge kwaliteit. Daarin heeft vooral de concurrentie wat mee te maken, maar ook de steeds meer eisende wereldreiziger wil waar voor zijn geld. Wij hebben een zeer uitgebreide selectie van accommodatie in alle drie de landen. Sterker nog, hoewel we vaak suggesties zullen maken, geven we ook de kans om zelf te bepalen wat binnen uw verwachtingen en budget past. Al onze klanten krijgen ook nog eens de kans de logementen te beoordelen. Die beoordeling, en onze grondige kennis van zaken, gaan u zeker helpen bij uw keuze.

Activiteiten

Tal van activiteiten kunnen worden ondernomen, denk daarbij aan ballonvliegen, fietsen, bungee springen, kooiduiken met haaien, walvistochten, safaritochten (al dan niet te voet), helikoptervluchten, riviercruises, wandeltochten, bergbeklimmen, mountainbiken, interactie met dieren zoals olifant, cheeta en leeuwen. We helpen u hierbij graag bij uw keuze en voor sommige zaken, is het vaak verstandig deze reeds vooraf te reserveren. Contacteer ons gerust voor meer advies.

Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland lenen zich perfect om met een eigen huurwagen te verkennen, maar dan liefst met een betrouwbare partner.
Go Zuid-Afrika heeft in de loop der jaren reeds heel wat autoverhuurmaatschappijen de revue zien passeren, maar als het op service, betrouwbaarheid, beschikbaarheid, prijs en snelle tussenkomst bij eventuele problemen komt, is er slechts één partner, Bidvest.

Bidvest heeft een zeer uitgebreid assortiment aan huurwagens, van de kleinste wagen tot een volwaardige minibus, of 4x4 voertuig. Zelfs op het vlak van luxe wagens zullen onze klanten hun gading vinden. Uit de praktijk leren we dat we te alle tijde alert moeten zijn op wat kan gebeuren, want een ongeval is nooit ver weg. Het kan je aanvankelijk zo mooie reis een totaal andere wending geven. Op dergelijke momenten is een betrouwbare partner van cruciaal belang. Bidvest is zo een partner en zorgt ervoor dat er zo snel mogelijk een vervangwagen of wisselstukken voorhandig zijn. Wij van Go Zuid-Afrika staan op datzelfde moment, in uw eigen taal, klaar om te bemiddelen, mocht dit nodig zijn, dit zodat je zorgeloos de reis kan verder zetten.

Het kiezen van de juiste wagen voor Zuid-Afrika

Buiten Lesotho, waar je best te alle tijde kiest voor een 4x4 aangedreven voertuig, heb je in Zuid-Afrika en Swaziland geen 4x4 voertuig nodig. Het wegennet is schitterend, goed onderhouden en bewegwijzerd. Enkel in privaat wildparken of nationale parken kom je wel eens op onverharde wegen, maar ook daar is geen 4x4 voertuig nodig. Mocht dat wel nodig zijn, zullen we je dit vooraf adviseren.

De meest gekozen voertuigen zijn van het standaard type (catg. M, B, C). Afhankelijk van het budget kan je dan kiezen voor een kleiner of groter model, al dan niet handgeschakeld of met een automatische versnelling. Aan te bevelen, maar iets duurder, is een 2x4 aangedreven voertuig zoals de Toyota Avanza (catg. I) of Honda CRV (catg. K). Grote voordeel van deze voertuigen is dat ze hoger van de grond liggen, comfortabel rijden en zich goed lenen om op zowel geasfalteerde als onverharde wegen te rijden. Ook in losliggend zand gedragen ze zich veel beter. Wie bereid is om nog meer geld op te hoesten, of toch prefereert om met een 4x4 aangedreven voertuig te rijden, kan kiezen tussen een Single Cab of Double Cab 4x4 voertuig met een gesloten laadruimte. Deze hebben een nog hogere ophanging en zijn geschikt voor alle terrein. Voor de grotere gezinnen, of kleine groepen raden we de VW Combi of Toyota Quantum (catg. N) aan, maar je kan ook voordeel halen bij het huren van twee of meerdere voertuigen. We adviseren je alvast graag bij het maken van de juiste keuze van huurwagen op basis van de route die je gaat afleggen.

Ontdek meer van Swaziland

Sorry...Geen rondreizen teruggevonden voor Swaziland
accommodatie16 in Swaziland
kiezen tussen comfort, charme of exclusief

16 accommodaties voor Swaziland

bekijk alles voor
een onschatbare bron aan informatie

bekijk alles voor