GO ZUID-AFRIKA

Map Optiestoon/verberg details

Charme Exclusief Natuurparken Privaat Wildparken Mobiele Kampen
Strandverblijven Dorphuisjes Wijndomeinen Apartementen Riviercruise

Loading map...

Ontdek Botswana

Een unieke, onvergetelijke ervaring, dat is wanneer je Botswana bezoekt, zowat de enige omschrijving die je het kan geven. Reizen doorheen dit land brengt je van de ene verrassing naar de andere. Botswana moet je beleven, voelen, ruiken, maar vooral genieten. De onmetelijke schoonheid van de Okavango Delta, nota bene de grootste binnenlandse delta van de wereld en Werelderfgoed. Een labyrint van kanalen en waterwegen laten je kennis maken met een enorme diversiteit aan fauna en flora. De onmogelijk te vatten uitgestrekte oppervlakte van Centraal Kalahari, de stilte bij de Makgadikgadi zoutpannen en sublieme safaris in Moremi, Savuti en/of Chobe nationaal park, waar naar schatting meer dan 50.000 olifanten leven. Allen nemen ze je mee naar ongeziene landschappen, een prachtige ongerepte natuur en een enorm rijke dierenwereld. Vanuit eender welke hoek je ook kijkt, het zij van op het land, vanuit de lucht of van op het water, Botswana neemt je mee naar een dierenrijk waar het woord omheining nog moet worden uitgevonden en laat dit nu net een voordeel zijn, want nergens anders zal je een safari ervaren zoals hier.

Een groot deel van het land wordt ingenomen door de Kalahari woestijn, leefgebied van de nog autenthieke San gemeenschap. Hun territorium strekt zich over landen als Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, Angola, Zambia en Zimbabwe, maar hier voelen ze zich nog het meest thuis. De Kalahari kent voor hen geen geheimen en ze weten perfect te overleven in omstandigheden waarin wij als Europeanen het niet eens een dag zouden volhouden. Nog een onderdeel van de Kalahari is het Kgalagadi Transfrontier Park, het zogenaamde Peace Park, dat verspreid ligt over twee landen, Botswana en Zuid-Afrika, maar ook deels over Namibië. Helemaal in het zuidoosten van het land ligt Tuli Block, waar de Limpopo rivier Botswana en Zuid-Afrika van elkaar scheiden. Kenmerkend is de ruwe, haast desolate natuur, maar schijn bedriegt, het is hier dat het luipaard het voor het zeggen heeft en je een safari op een totaal andere manier beleeft. Botswana mag dan wel de reputatie hebben niet meteen de goedkoopste bestemming te zijn, we zijn er zeker van dat je waar voor je geld krijgt!

Grensformaliteiten

Voor Botswana hoef je als Belg of Nederlander niet te beschikken over een visum. Wel moet je paspoort minimum 6 maanden na aankomst nog geldig zijn. Zorg dat er minimum drie lege pagina's in het paspoort beschikbaar zijn voor de nodige stempels. Tevens moet je bij aankomst in het bezit zijn van een geldig retourticket. De tijdelijke verblijfsvergunning is drie maanden geldig, tenzij je vooraf bij de ambassade in eigen land andere afspraken hebt gemaakt. Zorg dat je je paspoort bij je hebt, alsook een bewijs van de verhuurmaatschappij (cross-border certificate) dat de huurwagen de grens over mag. Een internationaal rijbewijs is noodzakelijk.

Hoe Botswana ontdekken

Ondanks haar enorme uitgestrektheid, heeft Botswana zeer goede verbindingswegen, die nota bene geasfalteerd zijn. Wijk je af van die wegen, dan ga je merken dat het vrijwel altijd zandwegen zijn. Go Zuid-Afrika is erin geslaagd om mooie selfdrives samen te stellen die je eventueel kan combineren met een fly-in safari. Denk daarbij voornamelijk aan de Okavango Delta, waar je vanuit Maun kan vliegen naar desolate safari kampen. In Botswana is het ook perfect mogelijk om van kamp tot kamp te vliegen en afhankelijk van je budget en tijd zijn er heel wat opties. Let wel dat op dergelijke vluchten bagagemogelijkheden beperkt zijn (20 kg, inclusief handbagage en fotomateriaal) en je enkel gebruik kan maken zachte reistassen.

Voor wie beschikt over een huurwagen, er wordt links gereden (stuur aan rechterkant) en voorrang aan rechts gegeven, net als in Engeland. Verkeer op rotondes heeft altijd voorrang. Voor rijden in landelijke gebieden geldt de regel dat een automobilist altijd minstens één meter afstand van de wegrand moet houden. Aan kruispunten werkt men vooral met stopstrepen (four-way stop), waarbij het voertuig dat als eerste stopt, ook als eerste mag doorrijden. Wanneer verkeerslichten niet werken, geldt dezelfde regel.

Onze selfdrive programma's zijn zo samengesteld dat je op een comfortabel ritme kan reizen. Het is tevens perfect mogelijk om meerdere landen te combineren, bijvoorbeeld Botswana met Namibië. De dichte nabijheid van Zimbabwe, en dus ook de Victoria Watervallen, maakt dat je ook deze bestemming makkelijk kan combineren en je hoeft er niet eens zelf naartoe te rijden.

Beste reisperiode

Je kan Botswana vrijwel het hele jaar door bezoeken, maar hou er rekening mee dat half november tot maart het regenseizoen is, vooral dan in het noorden van het land. Dit is voor vogelliefhebbers een zeer geschikt seizoen. De buien vallen voornamelijk in de namiddag en 's ochtends en dus is het ideaal om vogels te observeren en fotograferen. Vele van hen migreren voor een korte tijd naar het land. De beste, en meest geliefde reistijd is tussen mei en november. Dat is de droge periode. Piekseizoen is juli tot november, en meteen ook de duurdere periode om te reizen. Wie graag voordeliger wil reizen kiest daarom best net buiten deze periode, in het zogenaamde 'groene' seizoen. Meer naar het zuiden, vooral dan in de Centraal Kalahari en Kgalagadi Transfrontier Park, kan het extreem warm worden (november tot maart). 's Nachts koelt het dan af tot aan het vriespunt en soms zelfs daaronder.

Veiligheid

Botswana is een zeer veilig en betrouwbaar land om rond te reizen. Enkel in Gabarone, Francistown, Maun en Kasane kunnen al eens kruimeldieven probleren hun slag te slaan. Gebruik daarom je gezond verstand en loop niet te koop met dure spullen, of laat niets zichtbaar in de wagen liggen. De meeste verblijfplaatsen hebben een kluis om waardevolle voorwerpen in bewaring te geven.

Gezondheid

Inentigen zijn voor Botswana niet verplicht. Wel wordt geadviseerd om een inenting tegen DTP en Hapatitis A te nemen. Malaria komt voor in het noorden van het land, waar de nabijheid van water zorgt voor een grotere concentratie aan muggen. Raadpleeg best vooraf uw huisarts of het Tropisch Instituut voor bijkomend advies. Het is aangeraden een goede zonnebrandbescherming te gebruiken en je te voorzien van drinkwater. Leidingwater is niet altijd drinkbaar, gezien sommige plaatsen grondwater moeten oppompen. Flessenwater wordt vaak vooraf op de kamer of in de badkamer voorzien.

Horeca en restaurants

Botswana is niet meteen de bestemming waar je een culinaire wereldreis gaat maken. De keuken is vrij Europees en kent een Zuid-Afrikaanse invloed. De maaltijden worden telkens met veel liefde bereid en verzorgd, maar in tegenstelling tot Zuid-Afrika moet je hier echter geen echte culinaire hoogstandjes verwachten. Vrijwel alle logementen beschikken over een eigen restaurant en bar, waardoor het niet echt nodig is om uit eten te gaan, of meestal ook omdat er in de nabijheid niets anders te vinden is vanwege een desolaat karakter. Enkel in de grootsteden als Francistown en Gabarone is het gebruikelijker om uit eten te gaan. Op de meeste plaatsen zijn reeds vooraf alle maaltijden voorzien. Wie graag zelf een potje klaarmaakt, moet zich vooraf wel goed bevoorraden en op alles voorzien zijn. Eens buiten de grootsteden is bevoorrading niet altijd makkelijk en/of is de keuze zeer beperkt. Tevens moet je opletten dat je geen verse producten en/of hout de grens overneemt. Hier gelden beperkingen of is het zelfs verboden om dit te doen. Je riskeert geen boete maar de producten worden je ontnomen.

Accommodatie

Er is in Botswana een brede waaier aan accommodatie, en dit binnen ieders budget. Van de goedkoopste backpackers tot de meest exclusieve hotels. Het niveau is van hoge kwaliteit. Je zal merken dat accommodaties in Botswana wel merkelijk duurder zijn dan in bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Dit valt makkelijk te verklaren. De afstanden in het land zijn ontzettend groot en de locaties vaak heel desolaat. Dat maakt dat stroomvoorzieningen, communicatiemiddelen en bevoorrading een dure aangelegenheid zijn, waardoor tarieven hoger liggen. Tevens maken heel wat logementen gebruik van dure concessies en betalen ze hoge gouvermentele taksen. Alle maaltijden en/of activiteiten zijn ook vaak reeds vooraf in het tarief voorzien. Wij beschikken alvast over een zeer uitgebreide selectie van accommodaties in Botswana. Sterker nog, hoewel we vaak suggesties zullen maken, geven we ook de kans om zelf te bepalen wat binnen uw verwachtingen en budget past. Al onze klanten krijgen ook nog eens de kans de logementen te beoordelen. Die beoordeling, en onze grondige kennis van zaken, gaan je zeker helpen bij je keuze.

Activiteiten

Tal van activiteiten kunnen worden ondernomen, denk daarbij aan meerdaagse safaritochten (al dan niet te voet), mobiele safaris (welke trouwens zeer populair zijn op dit moment), vluchten over de Okavango Delta, riviercruises, varen in een traditionele mokoro, interactie en activiteiten met de lokale San Bosjesmannen of trektochten in de zoutpannen. We helpen hierbij graag bij het bepalen van een keuze en voor sommige zaken is het vaak verstandig deze reeds vooraf te reserveren. Contacteer ons gerust voor verder advies.

Botswana mag zich met enige trots op vlak van natuur, één van de best bestuurde landen in Afrika noemen. Het staat aan de absolute top als safari bestemming en doet er alles aan om die reputatie in ere te houden. Zeer goed beheerde parken over een uitgestrekt en gevariëerd terrein, inclusief de Okanvango Delta, Chobe, Moremi, Kgalagadi Transfrontier Park en Central Kalahari. Of je nu per vliegtuig, motor- of cruiseboot, per jeep of in een traditionele mokoro op safari gaat, zal je merken dat Botswana als geen enkel ander land enorme troeven heeft.

Te land, ter zee en in de lucht

In tegenstelling tot andere Afrikaanse landen heeft Botswana grote uitgestrekte natuurreservaten en zo goed als geen privaat wildparken. Liefst 37% van Botswana wordt beschouwd als nationaal park of beschermd gebied en dat percentage is nog steeds groeiende. Luxueuze lodges en lokale safarioperators werken hier met concessies binnen die natuurreservaten. Geen goedkope aangelegenheid, en de overheid ziet erop toe dat er nooit sprake zal zijn van massatoerisme. Dat exclusieve karakter maakt safari's in Bostwana des te bijzonder en uniek. In de delta maken de meeste lodges gebruik van propellervliegtuigen om hun gasten op locatie te brengen. Ze beschikken hiervoor over een eigen, of gedeelde vertrek- en landingsstrip. Eens ter plekke wordt er gebruik gemaakt van motorboten of traditionele mokoro's om onder begeleiding van een zeer ervaren ranger de prachtige fauna en flora te ontdekken. Sommige van de lodges liggen op kleine eilandjes en bieden zelfs landsafari aan in 4x4 terreinwagens. Moremi ontdek je vanop het vaste land, eveneens onder begeleiding van een ervaren ranger/gids, die zich perfect een weg weet te banen in deze unieke natuur. Chobe is gezegend met zowel activiteiten op het land, als in het water en er bestaat zelfs de mogelijkheid om geheel in stijl een riviercruise te maken. De Makgadigadi of Nxai zoutpannen mogen dan wel geen 'Big Five' territorium zijn, toch zijn ook deze zeer bijzonder. Tijdens het natte seizoen (december tot mei) is het een trekpleister voor duizenden vogels en tussen april en november wordt het gebied omgetoverd tot een droge, eindeloze witte vlakte, een ideaal gebied om er per quadbike of 4x4 op uit te trekken.

Fly-in safari

Botswana leent zich perfect om het met een propellervliegtuig te ontdekken. Haast elke lodge heeft in de nabijheid wel een landingsbaan of deelt die met andere lodges. De vrijheid om te vliegen over de delta en Chobe, al dan niet van de ene concessie naar de andere, laten je toe het land vanuit een heel ander persfectief te zien. De meeste safarioperators nemen Maun en Kasane als uitvalsbasis om per vliegtuigje naar je kamp gebracht te worden. Niet alleen naar je kamp, want je kan zelfs perfect ook naar de Victoria Watervallen in Zambia of Zimbabwe vliegen. Let wel dat je bagage beperkt moet zijn tot een minimum, je geen gebruik mag maken van harde koffers en dat het gewicht gelimiteerd is. Conclusie, een safari vanuit de lucht is in dit land wel heel bijzonder. Komt daarbij dat het ook nog eens een extra avontuurlijk verhaal oplevert wanneer je straks weer thuis bent. Het mag dan wel niet de goedkoopste manier van reizen zijn, maar zeer zeker de meest unieke!

Kiezen tussen een fly-in safari of het vaste land

Fly-in safari's, afhankelijk van de locatie en de afstand, kosten om en bij de 125 US$ (vanuit Maun) en 330 US$ (vanuit Kasane), per persoon, voor een enkele vlucht. Niet weinig zal je denken, maar hou er wel rekening mee dat je er wel heel wat voor terug krijgt. Je vliegt op relatief lage hoogte over natuurgebieden die je anders alleen zal ervaren wanneer je naar een documentaire op National Geographic Channel kijkt. Je bestemming is net zo uniek en gezien de kleinschaligheid van de meeste lodges, alsook het exclusieve karakter, is het een ervaring waarover weinige kunnen meespreken. Een fly-in safari kunnen we, als het budgettair meezit, ten zeerste aanraden, maar het is geen verplichting. Go Zuid-Afrika heeft ook zeer goede arrangementen op het vaste land, waar gelijkaardige safari excursies kunnen plaatsvinden in 4x4 terreinwagens, een mokoro of motorboten. We zijn er van overtuigd dat ook dit een zeer unieke belevenis is, aan een fractie van de kostprijs dan wanneer je gebruikt maakt van een vlucht.

Wildparken en malaria

Malaria komt voor in Bostwana, vooral het noordelijke deel van het land is malariagebied. Tussen het centrale deel en het noorden van Bostwana wordt er vrijwel geen malaria opgemeten. Kgalagadi Transfrontier Park en Tuli Game Reserve worden beschouwd als licht malariagebied en het wordt aangeraden voorzorgsmaatregelen te nemen. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, raadpleegt het best de huisarts of het Instituut van Tropische Geneeskunde. Insectwerende middelen zijn een goede manier om je te beschermen en het dragen van lange mouwen of broek en lange sokken werkt eveneens preventief, maar is niet altijd afdoende.

Op safari met de kinderen

Botswana is een bestemming die je als ouders met de kinderen kan doen, al zijn niet alle lodges ingesteld op het ontvangen van jonge kinderen. Dat heeft vooral te maken met de kleinschaligheid van de lodges en de privacy die ze de andere gasten willen garanderen. De open natuur maakt ook dat dieren zich overal vrij kunnen bewegen. Migratie over land vormt een belangrijk onderdeel van de dierenwereld. Niet te min zijn er heel wat lodges die wel inspelen op kinderen en we helpen je hierbij graag verder om de juiste keuze te maken. De gangbare leeftijd is +8 en voor gamedrives +12 jaar.

Accommodatie

Botswana is enorm in trek, zelfs al is het prijskaartje vaak heel wat hoger dan in andere Afrikaanse landen. Dat heeft er vooral mee te maken dat de meeste lodges kleinschalig zijn, en dus het aantal bedden beperkt. Het is daarom niet onbelangrijk vroegtijdig op zoek te gaan en te plannen, zodat je teleurstelling kan voorkomen. De accommodatie komt meestal in de vorm van chalets, cottages, typische rondavel hutten of tenten onder canvas. Afhankelijk van je budget maak je dit zo duur, of zo goedkoop als je maar zelf wil. Voor wie tijd relatief kort is, en luxe primeert, bestaat er ook de optie te kiezen voor fly-in safari's. Ook hier helpen we graag verder bij de juiste keuze.

Mobile Safari met de tent

Een andere, zelfs iets voordeligere vorm van safari is de mobile safari in Botswana. Geen rugzakervaring, maar nog steeds safari in stijl. Op vaste dagen word je met een motorboot of in een traditionele mokoro naar je bestemming gebracht. Je ganse hebben en houden gaat mee, zij het in beperkte vorm. Het personeel dat meegaat zorgt ervoor dat alles op zijn plaats komt en terwijl jij aan het genieten bent van een voetsafari, wordt ondertussen je compacte maar comfortabele tent opgesteld en maaltijden voor je klaar gemaakt.
Ook bij de Nxai en Makgadikgadi zoutpannen bestaat de mogelijkheid om er twee of meerdere dagen met de tent op uit te trekken. Het gaat er allemaal primitiever aan toe dan in de luxueuze kampen, maar net dat draagt bij tot de zeer unieke ervaring. Er zijn eco-vriendelijke sanitaire voorzieningen en de chef zorgt ervoor dat je zeker niet met honger van tafel zal gaan. Stel je voor, slapen onder een prachtige, gigantische sterrenhemel, met voor de rest niets als stilte, of net de geluiden van de bush. Botswana op zijn best, toch!?

Botswana combineren

Botswana leent zich bijzonder om te combineren met andere Afrikaanse landen, zoals Namibië, Zambia, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Vooral het noordelijke, oostelijke en zuidelijke deel is heel gunstig gelegen. Het is niet ongebruikelijk om een reis naar Botswana uit te breiden met een bezoek aan de beroemde Victoria Watervallen, en/of via de Caprivi en de Okavango door te steken naar Namibië. Heel wat reizigers opteren ook om door te vliegen naar de Kaap en daar nog enkele dagen te vertoeven, of een selfdrive te boeken richting de Westkust of de Tuinroute. Als je graag nog een beetje wil genieten van zon, zee en strand, dan is een verlenging met Mauritius of Zanzibar een absolute aanrader. Voor wie een huwelijksverjaardag op een speciale manier wil vieren, of net op huwelijksreis wil vertrekken, is dit misschien net wel de perfecte combinatie waarnaar je op zoek bent.
Safari in Botswana anders bekeken

Botswana is vooral een bestemming waar je op zoek gaat naar de prachtige fauna en flora die het land rijk is. Maar, Botswana is ook rijk aan cultuur en die kan perfect gecombineerd worden met een safari. Op verschillende locaties zijn er traditionele dorpen terug te vinden, die je vaak een bezoek kan brengen onder begeleiding van je gids of gewoon te voet vanuit je lodge. Kunst en traditionele ambacht staan vaak centraal bij zo een bezoek en brengen zowel volwassenen als jonge reizigers naar het heden en verleden waar we met onze Europese gedachten niet eens bij stil stonden dat dergelijke praktijken, tradities en gewoontes ook vandaag nog bestaan. Nog een bijzondere bevolkingsgroep zijn ongetwijfeld de Kalahari Bushmen, of San zoals ze heden liever genoemd worden. Hun ongewone kennis en eenheid met de natuur maakt het hen mogelijk te overleven in de meest onmogelijke omstandigheden, tropisch hitte en droogte in de zomermaanden en ijskoude nachten tijdens de winter. Hun mythisch geloof en tradities stellen ons in staat alvast een glimp te krijgen van hun connectie met de aarde, het hiernamaals en met hun voorouders. Stille getuigen hiervan zijn, hoewel minder terug te vinden in Botswana, de vele rotsschilderingen. Traditionele zang en dans staan bij de San ook zeer centraal.

Typische safari in een privaat wildpark

Afhankelijk van je locatie in Botswana zal je of met de huurwagen, of onder begeleiding toekomen bij je bestemming. Nog een andere manier is invliegen met een propellervliegtuig. De meeste bezoekers komen rond, of net na het middaguur toe. Eens in het kamp staat (in de meeste gevallen) het voltallige personeel je reeds op te wachten met een welkomstdrankje, waarna je naar de kamer wordt gebracht en de bagage reeds op zijn plek staat. In de namiddag is er tijd om aan het zwembad te vertoeven, te genieten van een boek of dieren te observeren vanop het dek met zicht op een waterput. Wie kiest voor een safari in de delta, zal merken dat het er allemaal heel gemoedelijk aan toe gaat. Geen specifiek uur of moment om er op uit te trekken op safari. Al dan niet per motorboot, mokoro, een landsafari te voet, of met een open voertuig voor lodges die beschikken over voldoende land. In samenspraak met de andere gasten heb de vrijheid om te kiezen uit de verschillende opties. Zolang alle gasten maar min of meer dezelfde ervaringen opdoen. Om je toch enig idee te geven, kan je meestal stellen dat de rangers je in de late namiddag met een mokoro, of per motorboot, op een cruise langsheen de honderden kanalen en waterwegen in de delta zullen nemen. Tijdens een wandeling op één van de eilanden, leer je vooral veel over het opsporen van de dieren aan de hand van sporen en uitwerpselen en komt ook de plantengroei van de regio ruimschoots aan bod. Meestal bij zonsondergang, wordt er halt gehouden aan de oevers van één van de vele eilandjes die de delta rijk is. Aan land krijg je de tijd om de benen te strekken en om te genieten van een hapje en een drankje, terwijl de zon stilaan aan de horizon verdwijnt. Daarna ga je terug naar het kamp voor het avondmaal.

Voor wie de meer 'klassieke' landsafari's onderneemt, is er rond 15 à 16 u 'High Tea' met versnaperingen en op sommige locaties zelfs een laat middagmaal. Dat is tevens het moment dat je zal kennis maken met je ranger/spoorzoeker, die je een klein half uur later zal vergezellen op een safaritocht in open jeep door de vrije natuur op zoek naar het wild. De rangers zijn in de meeste gevallen opgegroeid met de natuur en hebben een enorme ervaring en kennis van zaken bij het opsporen van prooi- en roofdieren (je wordt gewapend begeleid door een spoorzoeker en chauffeur/ranger). De tocht duurt ongeveer 3 à 3,5 uur en ook hier geniet je onderweg van een snack met aperitief. In deze privaat wildparken zullen rangers ook van de normale wegen afwijken en werkelijk door de bush gaan om je op deze manier zo dicht mogelijk bij de dieren te brengen. Eens bepaalde diersoorten gevonden zijn, krijg je uitgebreid de gelegenheid om ze te observeren en te fotograferen. De ranger zal er tevens op toezien dat alle inzittenden de gelegenheid krijgen om dit te doen. Doordat je hoger in het voertuig zit, heb je niet alleen een beter overzicht, maar is er ook meer gelegenheid om goed te kunnen fotograferen.

Later op de avond word je terug in het kamp verwacht. Even tijd voor het afspoelen (en doorspoelen) van het stof, om vervolgens bij het kampvuur een drankje te nuttigen en de wildste verhalen te vertellen over de afgelopen dag. Het avondmaal wordt in de meeste gevallen geserveerd in buffetstijl. Bij mooi weer zal deze plaats vinden in een open boma, onder een schitterende sterrenhemel, of tijdens de wintermaanden in een gesloten eetruimte. Op de meeste plaatsen nuttigen de rangers samen met de gasten de maaltijd. Soms gebeurt het dat het personeel je ook nog even verwent op wat muziek, zang en dans.

De volgende ochtend word je vroegtijdig gewekt om deel te nemen aan de ochtendsafari en ook hier hangt alles af van waar je vertoeft en wat het management in petto heeft. Meestal net voor zonsopgang, ga je in een open jeep, en/of per motorboot of mokoro opnieuw genieten van de unieke fauna en flora. Deze tocht duurt zowat 2 à 3 uur. Terug aangekomen in het kamp wacht je een heerlijk ontbijt of brunch (buffetstijl, met eieren op bestelling). Je verlaat een kamp meestal rond 10.30 à 11u, afhankelijk van lodge tot lodge en waar je vertoeft. Zo zullen reizigers in de delta rond het middaguur opgepikt worden met een klein vliegtuigje, om vervolgens terug naar het vaste land te vliegen en/of naar een volgende bestemming. Voor wie langer blijft, herhaalt het programma zich net als daags voordien, maar voorzien de rangers om naar een ander gebied binnen het reservaat te reizen of op zoek te gaan naar dat wat je nog niet gezien hebt of net juist wil terugzien. Afhankelijk van kamp tot kamp, en het seizoen, kunnen vertrek- en aankomsttijden verschillen.

Wie zich afvraagt waarom gamedrives plaatsvinden in de late namiddag en vroege ochtend, is het antwoord niet gek ver weg te zoeken. Het zijn vooral de katachtige (zoals leeuw, luipaard, maar ook hyena en jackhals) die dan het meest actief zijn. De andere dieren laten zich ook veel makkelijker zien, daar de temperatuur dan veel aangenamer is en de zon minder sterk, dan wanneer dit het geval is rond het middaguur. Dan steken ze zich liever weg om te schuilen voor de zon. Ook vogels prefereren de vroege ochtend, alsook de late namiddag, juist omdat op dat moment insecten het meest actief zijn. Voor je foto's is het licht dan ook op zijn best.

Big Five

Big Five staat voor de meest begeerde jachttroffeeën, vooral dan omdat ze zo moeilijk te bejagen zijn. Deze verzamelnaam staat voor buffel, neushoorn, leeuw, luipaard en olifant. Hoewel de meeste privaat wildparken uitermate hun best doen om alle vijf de diersoorten te vinden, is het toch niet altijd gegarandeerd dat je ze allemaal te zien zal krijgen. Sommigen van hen hebben niet alle vijf de diersoorten en bij anderen is het niet altijd even evident om ze terug te vinden, vooral dan vanwege het terrein of de dichte begroeiing. Het element van geluk speelt hierbij ook een heel belangrijke rol. Zeker is, dat zelfs de zoektocht op zich een zeer unieke en bijblijvende ervaring zal worden.

Botswana is echter veel meer dan alleen een Big Five bestemming en bezoekers mogen zich verwachten aan een brede waaier van fauna en flora. Vaak is dit heel seizoensgebonden, maar wees er zeker van dat elk seizoen zijn specifieke fauna en flora zal opleveren. De drogere periodes zijn daarom uitstekend geschikt om de landdieren in actie te zien en de regenperiode, of kort daarna, leent zich dan weer uitstekend voor het observeren van watervogels, die vaak in grote getallen emigreren naar unieke plaatsen als de delta, de Centrale Kalahari en het Chobe nationaal park.

Goed om weten: Gamedrives of safari's en andere activiteiten zijn van nature niet privé. Deze worden in gezelschap van anderen uitgevoerd. Sommige privaat wildparken hebben de optie om een privaat voertuig te regelen, mits bijbetaling. Gelieve dit best even vooraf te controleren. Een standaard open terreinwagen biedt plaats aan negen passagiers achterin (3 rijen van drie personen). In de motorboten word je vergezeld door een internationaal, kleinschalig gezelschap, net als tijdens de transfers per vliegtuigje naar de verschillende kampen in de delta. De mokoro trip is onder begeleiding van je ranger/gids, waarbij je als individueel in de mokoro samen met je ranger/gids plaats neemt en in het gezelschap van één of meerdere mokoro's een safaritocht onderneemt.

uw reis begint hier

onze rondreizen in Botswana

bekijk alles
kiezen tussen comfort, charme of exclusief

79 accommodaties voor Botswana

bekijk alles voor
een onschatbare bron aan informatie

bekijk alles voor