GO ZUID-AFRIKA

Map Optiestoon/verberg details

Charme Exclusief Natuurparken Privaat Wildparken Mobiele Kampen
Strandverblijven Dorphuisjes Wijndomeinen Apartementen Riviercruise

Loading map...

Ontdek Lesotho

Lesotho is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1.000 m ligt. Het klimaat van Lesotho is gematigd en het land kent droge winters en warme, natte zomers. Het reliëf is meestal hoogland met plateaus en bergen met als hoogste punt de Thabana Ntlenyana op 3.482 m hoogte. Lesotho is één van de drie landen ter wereld die volledig omgeven zijn door een ander land. Maseru is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad. Buiten het Basuto Hat Craft Centre heeft Maseru weinig of niets te bieden. Wie meer tijd heeft om langer te vertoeven bij Maseru, moet ongetwijfeld eens een bezoek brengen aan Thaba Bosiu National Monument, en het historisch centrum. Het zandstenen plateau is een gebied van twee vierkante kilometer en ligt op 1.804m hoogte. Begin de 19e eeuw wist Basuto chief Moshoeshoe hier zijn stellingen op te zetten tijdens aanvallen van de Ndebele.

Lesotho telt tal van schitterende, uit de rotsen gekloven bergpassen, denk daarbij bijvoorbeeld aan de Gates of Paradise, Jackals, Mokhoabong, Mafika-Lisiu,Tlaeng en de beroemdste van allemaal, de Sani Pas, waar zich tevens de hoogste pub in de wereld bevindt. Deze brengen je in unieke gebieden en laten je Afrika beleven op een totaal andere manier. De Schotse Highlands verdwijnen hier in het niets. Niet gek ver weg van de Sani Pas ligt Mokhotlong, van waar je Sehlabathebe Nationaal Park kan bereiken. Dit park wordt beschouwd als een wonderland met schitterende rotsformaties en rotsschilderingen, achtergelaten door de San. Er zijn begeleide tochten die zich toespitsen op fauna en flora, maar ook op de rotsschilderingen. Het werd het allereerste nationale park van Lesotho, gesticht in 1970, en het tweede grootste van het land. Net voor Mokhotlong heb je Letseng-La-Terae. Hier bevind zich Letseng Diamonds, de hoogste diamantmijn ter wereld (3.100m).

Liphofung in het oostelijke deel van Lesotho, op weg naar Oxbow, is eveneens een uitstekende plek om San rotsschilderingen te bewonderen. Het was ooit nog een schuilplaats van koning Moshoeshoe. In het Bokong Nature Reserve heb je mooie voorbeelden van Afro-Alpine plantensoorten en het is één van de hoogste natuurreservaten ter wereld. Er zijn uitstekende mogelijkheden om hier de zeldzame en bedreigde lammergier en een aantal andere vogelsoorten, eigen aan de regio, te observeren. Vlakbij ligt het Tse'ehlangyane Nationaal Park, goed voor 5.600 ha ruw bergterrein, gekend als 'het dak van de wereld'. De Mohale (de hoogste uit rotsen en basaltstenen bestaande dam die ooit in Afrika werd gebouwd) en Katse dam maken deel uit van het Lesotho Highlands Water Project, twee unieke waterwinningsprojecten, die de economie van het land ondersteunen, zijn een must om te bezoeken. In een notendop is Lesotho naar onze mening nog één van de meest authentieke locaties in zuidelijk Afrika waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De natuur is onmetelijk mooi en wie de geasfalteerde wegen links laat liggen en zich op grindwegen begeeft, komt in een geheel andere wereld terecht. Verstandig is dan wel dat je beschikt over een 4x4 voertuig. Maar ook pony- en paardentrekking zijn in het land razend populair. Eén van de meest gekende lodges van waaruit dergelijke tochten worden ondernomen, is ongetwijfeld Malealea Lodge.

Meer info: BOKONG NATURE RESERVE | HA BOROANA ROCK ART | KATSE | LIPHOFUNG CAVES | MOHALE | SANI PAS

Grensformaliteiten

Voor Lesotho hoef je als Belg of Nederlander niet te beschikken over een visum. Wel moet je paspoort minimum 6 maanden na thuiskomst nog geldig zijn. Zorg dat er minimum twee lege pagina's in het paspoort beschikbaar zijn voor de nodige stempels. Tevens moet je bij aankomst in het bezit zijn van een geldig retourticket. De tijdelijke verblijfsvergunning is 90 dagen geldig, tenzij je vooraf bij de ambassade in eigen land andere afspraken hebt gemaakt. In Lesotho betaal je wegenbelasting. Deze is contant te betalen nadat je de nodige douaneformaliteiten hebt geregeld. Zorg dat je je paspoort bij je hebt, alsook een bewijs van de verhuurmaatschappij (cross-border certificate) dat de huurwagen de grens over mag. Een internationaal rijbewijs is noodzakelijk als je rijbewijs geen opschrift 'drivers licence' in het Engels heeft.

Hoe Lesotho ontdekken

Lesotho is perfect geschikt voor een selfdrive. In Zuid-Afrika is het wegennet schitterend en de bewegwijzering zeer goed. In Lesotho zijn enkel de grootsteden verbonden door asfaltwegen, daarbuiten zijn het vrijwel overal grindwegen en is het parcour vaak technisch. Een 4x4 is de aangewezen manier om Lesotho te bereizen en sommige bergpassen zijn vrij technisch en/of smal. Er wordt links gereden (stuur aan rechterkant) en voorrang aan rechts gegeven, net als in Engeland. Verkeer op rotondes heeft altijd voorrang. Voor rijden in landelijke gebieden geldt de regel dat een automobilist altijd minstens één meter afstand van de wegrand moet houden. Aan kruispunten werkt men vooral met stopstrepen (four-way stop), waarbij het voertuig dat als eerste stopt, ook als eerste mag doorrijden. Wanneer verkeerslichten niet werken, geldt dezelfde regel.

Onze selfdrive programma's zijn zo samengesteld dat u op een comfortabel ritme kan reizen. Mocht u beperkt in tijd zijn, is het aangewezen om eventueel te opteren voor een binnenlandse vlucht, of meerdere vluchten. Het is ook perfect mogelijk om meerdere landen te combineren, bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Namibië, of een verlenging Victoria Watervallen en/of Mauritius, als voorbeeld.

Beste reisperiode

Je kan Lesotho vrijwel het hele jaar door bezoeken. De seizoenen liggen omgekeerd ten opzichte van Europa. Dit deel van de Maloti bergen en het Drakensgebergte is de kans bestaande dat je tussen juni en augustus sneeuw kan verwachten in de hoger gelegen gebieden.

Veiligheid

Gebruik je gezond verstand en onthoud dat net als alle andere grootsteden in de wereld, ook de grootsteden in Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland, niet gespaard blijven van criminaliteit. De meeste verblijfplaatsen hebben een kluis om waardevolle voorwerpen in bewaring te geven. Laat niets zichtbaars in de auto liggen, ook geen kleding of lege tasjes en loop niet te koop met dure voorwerpen.

Gezondheid

Inentingen zijn voor de drie landen niet verplicht, enkel indien u vanuit Zambia terug via Johannesburg reist, is een gele koortscertificaat vereist. Wel is er bestaand malaria risico (tijdens de zomermaanden) in delen van Kwazulu-Natal, Mpumalanga, Limpopo en de Noord-West. Contacteer best vooraf het Tropisch Instituut of uw huisarts voor advies. Alle andere provincies, Lesotho en Swaziland zijn malaria vrij. Het is aangeraden een goede zonnebrandbescherming te gebruiken.

Horeca en restaurants

In Lesotho ben je meer gebonden aan het restaurant van je accommodatie. In de nationale parken is er meestal een restaurant of snackbar verbonden aan een kamp, maar verwacht hier absoluut geen culinaire toppers, slechts een beperkte keuze, en niet altijd de vriendelijkste bediening. Hier hebben de meeste typen accommodatie een eigen of gedeelde keuken. Kampeerterreinen of picknickplaatsen hebben vrijwel steeds voorzieningen voor de braai (barbecue).

Accommodatie

Er is in Lesotho geen gebrek aan accommodatie, en dit binnen ieders budget. Van de goedkoopste backpackers tot de meest exclusieve hotels. Het niveau, zeker in Zuid-Afrika, is van hoge kwaliteit. Daarin heeft vooral de concurrentie wat mee te maken, maar ook de steeds meer eisende wereldreiziger wil waar voor zijn geld. Wij hebben een zeer uitgebreide selectie van accommodatie in alle drie de landen. Sterker nog, hoewel we vaak suggesties zullen maken, geven we ook de kans om zelf te bepalen wat binnen uw verwachtingen en budget past. Al onze klanten krijgen ook nog eens de kans de logementen te beoordelen. Die beoordeling, en onze grondige kennis van zaken, gaan u zeker helpen bij uw keuze.

Activiteiten

Tal van activiteiten kunnen worden ondernomen, denk daarbij aan ballonvliegen, fietsen, bungee springen, kooiduiken met haaien, walvistochten, safaritochten (al dan niet te voet), helikoptervluchten, riviercruises, wandeltochten, bergbeklimmen, mountainbiken, interactie met dieren zoals olifant, cheeta en leeuwen. We helpen u hierbij graag bij uw keuze en voor sommige zaken, is het vaak verstandig deze reeds vooraf te reserveren. Contacteer ons gerust voor meer advies.

Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland lenen zich perfect om met een eigen huurwagen te verkennen, maar dan liefst met een betrouwbare partner.
Go Zuid-Afrika heeft in de loop der jaren reeds heel wat autoverhuurmaatschappijen de revue zien passeren, maar als het op service, betrouwbaarheid, beschikbaarheid, prijs en snelle tussenkomst bij eventuele problemen komt, is er slechts één partner, Bidvest.

Bidvest heeft een zeer uitgebreid assortiment aan huurwagens, van de kleinste wagen tot een volwaardige minibus, of 4x4 voertuig. Zelfs op het vlak van luxe wagens zullen onze klanten hun gading vinden. Uit de praktijk leren we dat we te alle tijde alert moeten zijn op wat kan gebeuren, want een ongeval is nooit ver weg. Het kan je aanvankelijk zo mooie reis een totaal andere wending geven. Op dergelijke momenten is een betrouwbare partner van cruciaal belang. Bidvest is zo een partner en zorgt ervoor dat er zo snel mogelijk een vervangwagen of wisselstukken voorhandig zijn. Wij van Go Zuid-Afrika staan op datzelfde moment, in uw eigen taal, klaar om te bemiddelen, mocht dit nodig zijn, dit zodat je zorgeloos de reis kan verder zetten.

Het kiezen van de juiste wagen voor Zuid-Afrika

Buiten Lesotho, waar je best te alle tijde kiest voor een 4x4 aangedreven voertuig, heb je in Zuid-Afrika en Swaziland geen 4x4 voertuig nodig. Het wegennet is schitterend, goed onderhouden en bewegwijzerd. Enkel in privaat wildparken of nationale parken kom je wel eens op onverharde wegen, maar ook daar is geen 4x4 voertuig nodig. Mocht dat wel nodig zijn, zullen we je dit vooraf adviseren.

De meest gekozen voertuigen zijn van het standaard type (catg. M, B, C). Afhankelijk van het budget kan je dan kiezen voor een kleiner of groter model, al dan niet handgeschakeld of met een automatische versnelling. Aan te bevelen, maar iets duurder, is een 2x4 aangedreven voertuig zoals de Toyota Avanza (catg. I) of Honda CRV (catg. K). Grote voordeel van deze voertuigen is dat ze hoger van de grond liggen, comfortabel rijden en zich goed lenen om op zowel geasfalteerde als onverharde wegen te rijden. Ook in losliggend zand gedragen ze zich veel beter. Wie bereid is om nog meer geld op te hoesten, of toch prefereert om met een 4x4 aangedreven voertuig te rijden, kan kiezen tussen een Single Cab of Double Cab 4x4 voertuig met een gesloten laadruimte. Deze hebben een nog hogere ophanging en zijn geschikt voor alle terrein. Voor de grotere gezinnen, of kleine groepen raden we de VW Combi of Toyota Quantum (catg. N) aan, maar je kan ook voordeel halen bij het huren van twee of meerdere voertuigen. We adviseren je alvast graag bij het maken van de juiste keuze van huurwagen op basis van de route die je gaat afleggen.

uw reis begint hier

onze rondreizen in Lesotho

bekijk alles
kiezen tussen comfort, charme of exclusief

8 accommodaties voor Lesotho

bekijk alles voor
een onschatbare bron aan informatie

bekijk alles voor