GO ZUID-AFRIKA

Map OptiesOnze accommodaties

Charme Exclusief Natuurparken Privaat Wildparken Mobiele Kampen
Strandverblijven Dorphuisjes Wijndomeinen Apartementen Riviercruise

Google Maps wordt geladen...

terug naar de lijst

Augrabies Falls Nationaal Park

59kamers/units
Zuid-Afrika | Kalahari | Upington Zuid-Afrikaanse eigenaar/uitbater(s): SANparks2
625.38 m | Lat:S 28° 35' 34" Long: E 20° 20' 17" check-in: 14:00:00 tot / check-out: 10:00:00
Reserveer
Augrabies Falls Nationaal Park is gelegen helemaal in het noorden van het land, aan de grens met Namibië. Bosjesmannen zijn al lang niet meer te vinden in deze regio maar wel hun rotsschilderingen. De Augrabies Falls worden gevoed door de Oranje rivier en de combinatie van water, graniet en doriet, samen met de schrale vegetatie maken deze regio heel uniek. Het park heeft verschillende bungalowtypes als accommodatie, waarvan er enkele langsheen de Oranjerivier lopen en andere wat meer achterin staan. Sommige ervan beschikken zelfs over een televisie, maar dat kan je best even vooraf controleren mocht je dit wensen. Onze mening is dat het eigenlijk niet veel uitmaakt waar je precies gelegen bent want om de watervallen te zien moet je toch nog steeds een wandeling maken en die op zich is leuk en vooral een moment om te genieten van de schoonheid van de natuur om je heen. In het park is zowel een restaurant als shop waar je van souvenirs tot boeken ook nog verse producten, hout, kampeermateriaal en zelfs schoonmaakproducten kan terugvinden.

De Oranje rivier

De Oranje rivier is de grootste rivier in Zuid-Afrika. De rivier ontspringt bij Mont Aux Sources in de Drakensbergen waar jaarlijks gemiddeld 2.000 mm regen valt. De totale lengte van de rivier is nagenoeg 2.200 km en hij mondt uit in de Atlantische Oceaan nabij Oranje Mund en Alexandria Baai waar de jaarlijkse regenval amper 55 mm bedraagt. Bij het Douglas dorp sluit de Vaalrivier aan bij de Oranje rivier. In goede regenjaren, zoals in maart 2006, kan het water in beide rivieren grote schade aanrichten. De grootste rampen hadden plaats in 1897, 1925, 1934, 1943, 1976 en in 1988. De watervloed kan stijgen tot 11.000.000 liter water per seconde. Waterdammen werden op vele plaatsen langs de Oranje rivier gebouwd om de watermassa in te tomen en om de lokale landbouw van het nodige water te voorzien. Deze dammen worden de dag van vandaag streng gereguleerd om te voorkomen dat de rivier zou drooglopen. De rivier baant zich een weg langsheen schitterende taferelen en natuurschoon om op verschillende plekken eerder aan een maanlandschap te doen denken. Overal vind je granieten boulders of keien, in het Afrikaans granietkoppies genaamd, sommige de grootte van een hand en anderen zo groot als een hele heuvel.

De Augrabies Watervallen Nationaal Park

Hier is de plek waar de Oranje rivier overgaat van een brede vrij rustig stromende rivier, met een zanderige bedding, naar een veel smaller gebied dat omgeven is door granieten rotsen met diepe insnijdingen. De waterval is ongeveer 90 m hoog en gaat over in een vrije val van ongeveer 56 m. Daarna legt de rivier een weg af van 18 km door een smalle ravijn in lijn met een oase van plantengroei en woeste granietformaties eromheen. Het Augrabies Falls Nationaal Park werd in 1966 geproclameerd en heeft 48.000 hectare land met de rivier dat het park in de helft verdeelt. Op een 120 km hier vandaan, in oostelijke richting, ligt het eerste dorp, Upington. In westelijke richting reis je tot Pofadder. De Augrabies watervallen zijn het grootste in volume voor Zuid-Afrika. Het gebied heeft niet alleen de Oranje rivier met de waterval, maar een groot gedeelte is natuurgebied waar je zowel met een gewone personenwagen als met een 4x4 voertuig terecht kan. Er komen maar liefst 186 vogelsoorten voor en ongeveer 46 verschillende zoogdieren waaronder de klipspringer, steenbok, gemsbok, springbok en eland maar ook het luipaard, zebra en giraf. Verder ook verscheidene knaagdieren zoals stekelvarken en grondeekhoorn.

Het klimaat in het park is van het droge type, gekenmerkt door extreme variaties in temperatuur zowel tijdens de dag als 's nachts. In de zomermaanden (december, januari) lopen de temperaturen op tot 41 graden Celsius maar zelfs 46 graden werd gemeten. De granieten rotsen in de omgeving doen het kwik zelfs hoger stijgen waardoor de gevoelstemperatuur kan schommelen rond de 60 en 70 graden Celsius. In de winter kunnen de nachttemperaturen extreem koud zijn en worden er temperaturen opgemeten van rond het vriespunt en zelfs -5 graden Celsius. De regenval wordt voornamelijk verspreid tussen november en april, af en toe regent het ook in juni en juli. Meestal, als het dan al regent, komt de regen in de vorm van een donderbui en met strakke wind.

Wandelingen

Uiteraard als je aan de watervallen bent, wil je ze ook te zien krijgen. In het verleden kon je vrij rondlopen langs de watervallen en over de hoge afgronden over de granieten rotsen maar gelukkig heeft de parkenraad gekozen voor een veiligere oplossing in de vorm van een wandelplatform. Er zijn heel wat uitvalhoeken vanwaar je de watervallen goed te zien krijgt, met ruime open uitkijkpunten die je de gelegenheid geven om uitgebreid foto's te nemen. Negatief puntje is dat mindervaliden niet de gelegenheid hebben om bij alle uitkijkpunten aan de watervallen te komen vanwege enkele hoge trappen waar je met een rolstoel niet over kan.

Ben je meer dan 1 dag in het gebied maak dan zeker gebruik van de Dassie staproute. Vertrek tijdens de zomermaanden best vroeg 's ochtends om de hitte te vermijden. Het traject is 5 km lang en brengt je onder andere tot bij de Moon Rock. Hier en daar is het best even klimmen en balanceren langs rivierbeddingen maar de wandeling is een absolute must!

Voor de avonturiers is er de Klipspringer wandelroute waarvoor je drie dagen moet uittrekken. Deze unieke route strekt zich over 39,5 km. Wandelaars zullen niet alleen over het plateau maar ook in de ravijn van de Oranje rivier stappen en krijgen zo adembenemende vergezichten vanuit alle hoeken. Deelnemers aan de wandelroute moeten eigen slaapmateriaal, voedsel en water voorzien. Tussen oktober en maart is de wandelroute gesloten vanwege de te hoge temperaturen.

Met de auto

Ten zuiden van de rivier ligt een zandweg die zowel voor 4x4 wagens als personenwagens geschikt is. Het laatste gedeelte van het traject (ongeveer 1/3 van het parcours) is niet geschikt voor gewone personenwagens. Het traject is alle dagen open van 7u tot 18.30. Vertrekken doe je vanuit het rustkamp. Er zijn in het eerste gedeelte 4 belangrijke stopplaatsen, we zetten ze even op een rij;

1 Moon Rock (maanrots). Deze granieten formatie bestaat uit lagen die 700 m hoog zijn. De lagen zijn door middel van stress en hitte omhoog gedrukt en hier en daar heb je lagen die in een A-vorm uit mekaar gebarsten zijn. Vanop de maanrots heb je prachtige vistas over de vallei en omgeving.
2 Ararat: een stopplaats die je zeker moet aandoen! Wel opgelet voor de diepe afgrond en de gladde granietsteen. Dit is ongetwijfeld de mooiste stopplaats op de route en geeft je een schitterend dieptezicht over de diep uitgesleten Oranje rivier. Je bevindt je hier op 8,9 km van het rustkamp.
3 Oranje Kom: 9,7 km van het rustkamp, ook hier heb je een heel mooi maar breder zicht over de Oranjerivier. Hier bevindt zich ook een afgedekt terras waar je eventueel kan picknicken.
4 Echo Corner: op 14 km van het rustkamp, is bereikbaar via iets smallere wegen met mooie granietformaties om uiteindelijk te eindigen op een plek waar je de Oranjerivier ziet kronkelen. Eens voorbij dit punt kan je op zoek gaan naar het wild dat in deze streek voorkomt zoals eland, springbok, zebra en giraf.

TARIEVEN VOOR DE MAAND juli 2024

Prijzen in Zuid-Afrikaanse rand, per nacht, op basis van overnachting, ontbijt (BB), tenzij anders vermeld. Geldig tussen . Euro prijs louter indicatief (*)

Opmerking:
- Conservation fee niet inbegrepen, ter plaatse te betalen, 266 rand/pp per dag van 1/11/2023 t/m 31/10/2024 (293 rand/pp per dag van 1/11/2024 t/m 31/10/2025), kinderen <12 aan 50%
- Klipspringer Trail: 340 rand per persoon (2024) en 380 rand per persoon (2025), enkel voor volwassenen

Proviand in Augrabies Falls Nationaal Park is zeer beperkt. Er is een restaurant met terras in het park dat voordelige maaltijden en drankjes serveert. Wie zelf wil koken, voorziet best brandhout of kolen voor de barbecue, voldoende drinkwater of drankjes en voedsel. In Upington, Springbok of Clanwilliam (afhankelijk vanuit welke richting je komt) heb je alvast de mogelijkheid inkopen te doen in de lokale supermarkten.

Drones: Vliegen met drones voor commercieel,recreatief en/of privé-gebruik in nationale parken in Zuid-Afrika is niet toegestaan. Niet alleen ter bescherming van de privacy, maar ter bescherming van het wildleven en om stroperij tegen te gaan.

* Euro prijs is indicatief en schommelt volgens de koersverhouding Rand/Euro per dag. Hoteliers behouden het recht hun prijzen aan te passen zonder voorafgaande kennisgeving. Ondanks alles in het werk is gesteld om de prijzen zo correct mogelijk weer te geven, is Go Zuid-Afrika niet aansprakelijk voor eventuele fouten of aanpassingen.

Reserveer
map

Maatwerk is de specialiteit van Go Zuid-Afrika. Er komt heel wat bij kijken om een reis naar Zuid-Afrika te organiseren en onze grondige kennis van zaken zal u zeker weten te waarderen. Niet te min laten we u de vrijheid om ook zelf aan de slag te gaan. Op basis van uw persoonlijke voorkeur en onze kennis kunnen we een mooie reis samenstellen, waarin uw accommodatie, eventuele activiteiten en autohuur door Go Zuid-Afrika geregeld worden, of u kan al eens een kijkje nemen in ons aanbod van selfdrive programma's. Neem gerust met ons contact op voor een vrijblijvende offerte.

contacteer ons

Afrika door de lens

onze fotogalerij

16781 foto's

kies voor de

GO Zuid-Afrika

digital reisgids

lees meer exclusief voor onze klanten

Onze klanten zeggen

Topligging om Augrabies Falls Nationaal Park te verkennen

Tars Dutre & Stefanie Janssens (24-06-2024)

Goed om weten: Gamedrives en andere activiteiten zijn van nature niet privé. Deze worden in gezelschap van anderen uitgevoerd. Sommige privaat wildparken hebben de optie om een privaat voertuig te regelen, mits bijbetaling. Gelieve dit best even vooraf te controleren. Een standaard open terreinwagen biedt plaats aan negen passagiers achterin (3 rijen van drie personen). Zorg ervoor dat u tijdig aanwezig bent zodat u geen activiteiten mist. Als u niet tijdig opdaagt worden gemiste activiteiten niet gecompenseerd.

tevreden klanten is top prioriteit !

lees wat ze zeggen

de beste prijzen voor huurwagens

Huur een auto in