06.30 AM: Je wordt opgehaald bij het hotel waar je verblijft in Swakopmund. Onmiddellijk hierna volgt de transfer naar de luchthaven. Piloot en Cessna staan klaar voor vertrek voor een 2.5 uur durende vlucht richting Epupa Falls.
07.00 AM: Van zodra je opstijgt (je vliegt op een hoogte van tussen de 3.000 en 10.000 voet) verlaat je Swakopmund richting Brandberg . De zon komt langzaam maar zeker te voorschijn en kleurt de Spitzkoppen zwart met een goudgele achtergrond. De hemel klaart uit en de Brandberg (2573 m) en omringende bergformaties ontwaken uit hun nachtrust. De vlucht brengt je eveneens over Damaraland en Kaokoland. Wanneer de piloot de Girafbergen overvliegt, maakt hij een duiklanding over het natuurgebied om op zoek te gaan naar wild, waaronder woestijnolifant, oryx, springbok, zebra, giraf en andere antilopen. Vanuit de lucht zijn de beelden werkelijk spectaculair, je weet amper naar waar eerst te kijken. Het leuke aan dit Cessna toestel is dat de vensters zeer groot zijn en je dus makkelijk kan genieten van het panorama om je heen.
Van het ruwe Brandgebergte naar het bijna fluweelzachte Joubertgebergte veranderen de kleuren en rotsformaties constant.
In de laatste finale naar de Epupa Falls steek je de Zebrabergen over. Prachtig en bijna niet te geloven hoe deze bergen werkelijk het patroon van een zebra weerspiegelen.
09.30 AM: Tijd om een cirkel te maken over de Epupa Watervallen . De eerste indruk is alsof deze zo 'klein' lijken en alsof het slechts een brede rivier is die zich splits in twee om op die manier de grens met Angola te vormen. Schijn bedriegt want eens op het vaste land merk je pas hoe mooi en breed de Epupa Watervallen wel zijn.
10.00 AM: De lokale gids(e) staat je reeds op te wachten aan de landingsbaan (net als enkele nieuwsgierige Himba's). Samen met gids en tevens vertaler reis je per jeep of open terreinwagen naar een Ovahimba dorp in de buurt. Ter plekke kom je alles te weten wat er maar te weten valt over de Himba's hun levensgewoontes, tradities, woningen, vee en cultuur. Ze leven in dit gebied met ongeveer 8.000 inwoners. Echter beginnen meer en meer jongeren zich Westers te kleden en Westerse gewoontes aan te nemen. De stam die wij bezoeken is authentiek en houdt zich steevast nog aan de tradities en gebruiken en weigert in aanraking te komen met de westerse cultuur. Al heeft de Ehoro (traditionele houten melkkan) in de meeste gevallen plaats gemaakt voor de plastieke kan of container, toch behouden deze Himba's alle andere gebruiken en gewoontes.
Het bezit van vee speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Himba's. Veel veebezit betekent welvaart en de eigenaar ervan bekleedt een voorname taak in de rituele plechtigheden.
Vee is ook een ruilmiddel voor het bekomen van levensmiddelen zoals mais en suiker, en ook voor het aanschaffen van juwelen voor de vrouwen.
De bruidsschat wordt betaald met vee, en bij een sterfgeval bij een stamlid worden vellen van het beste vee geofferd.
De maaltijden bestaan voornamelijk uit vlees en gestremde melk.
Himba-mannen zijn verantwoordelijk voor het vee en vervullen hun herderstaak. De vrouwen melken de koeien en vergruizen mais op maalstenen.
Water is schaars in Kaokoland en bij afwezigheid ervan trekken de Himba's op zoek naar betere levensomstandigheden.
De haren van jonge kerels worden met mest en urine behandeld. Rond hun tiende levensjaar wordt een gedeelte van de haren weggeschoren en de rest wordt met een soort vet (Ondato) ingesmeerd. Rond hun twintigste levensjaar ontvangen ze een tweede Ondato, dit maakt hen rijp voor het zoeken van een passende bruid. De haren van de meisjes worden behandeld met gesmolten geitenhuid. Hun lichaam wordt bedekt met een mengsel van vet en oker, en dit geeft hun de typische kleur. Hun kleding maken ze van koevellen. Hun juwelen zijn zeer waardevol: het is een samenstelling van aan lederen touwtjes gerijgde ijzeren kraaltjes, koperen plaatjes, beentjes en zeeschelpen. Tussen het 10e en 12e levensjaar worden zowel bij jongens als bij meisjes ritueel de onderste tanden verwijderd.
MUKURU of NDJAMBI-KARUNGA is hun god. De zielen van hun afgestorvenen dienen als medium om met Mukuru to communiceren. Daarvoor moet men een goede relatie met de zielen onderhouden, en dit gebeurt met het instant houden van een Heilig Vuur (Okuruwo), meestal een smeulende boomstam.
12.00 PM: De Epupa Watervallen zijn nu aan de beurt , je rijdt richting Omarunga Camp om van daaruit een korte wandeling te maken naar de Falls. Deze watervallen zijn een serie van kleinere watervallen daar waar de Kunene River een val maakt van 60 meter te midden rijk gekleurde rotswanden, een verscheidenheid aan bomen, baobabs en de wuivende Makalani palmen (van de noten van deze palm maken de lokale Himba's een eigen brouwsel maar ook souvenirs die je ter plekke kan aanschaffen). Er is uitgebreid de gelegenheid om foto's te nemen van de watervallen. .
13.00 PM: Lunch wordt genuttigd in het Omarunga Camp op de oever van de Kunene Rivier. Het Omarunga Camp bestaat uit een tentenkamp met als laatst toegevoegd een "boma" waar een heerlijk middagmaal wordt opgediend.
14.00 PM: Namiddagvlucht naar Opuwo om bij te tanken.
15.00 PM: Nadat alle Cessna's zijn bijgetankt volgt de laatste etappe, langs de rivierbedding van de Huab op zoek naar woestijnolifanten, neushoorns, giraffen, bergzebra's en ander wild dat zich hier schuil houdt (let dat na de middag de temperaturen soms hoog liggen en het toestel niet laag kan vliegen. Dit doet geen tekort aan de excursie, de piloot zal 's ochtens reeds de gelegenheid geven het wild op te zoeken).
Verder in zuidelijke richting langsheen de waardevolle Skeleton Coast . Het Skeleton Coast National Park is ongeveer 40km breed en strekt zich uit over 16.390km2. De kustlijn is bezaaid met skeletten van walvissen, scheepswrakken en overblijfselen van zeilers en avonturiers. De vlucht gaat verder via Torra Bay, Palgrave point, Toscanni (diamant ontginning) tot de zeehonden kolonie van Cape Cross. Verder via de kust langsheen Henties Bay en de zoutpannes nabij Swakopmund.
17.30 PM: landen in Swakopmund waarna de transfer plaats vindt naar je hotel.