GO ZUID-AFRIKA

Noord Kaap

Tot 1994 behoorde deze regio nog tot de Kaapkolonie, welke nadien werd opgesplitst in de West-, Oost- en Noord-Kaap. Deze laatste zou uiteindelijk de grootste provincie van het land worden, maar tegelijkertijd ook diegene met het minst aantal inwoners, met als hoofdstad Kimberley. Deze stad staat wereldwijd synoniem voor diamant. De Oranjerivier vormt in het noorden voor een deel de natuurlijke grens met Namibië. Tevens een belangrijke regio waar gezocht wordt naar diamant. Vooral rondom Alexander blijkt dit succesvol. Hier heb je één van de meest unieke nationale parken van het land, Ai-Ais Richtersveld Transfrontier Park, dat in juli 2007 werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het vormt het hart van het Namavolk met hun sterk cultuurbesef. De Nama gemeenschap heeft een meerderheid in het bestuur van het park. Het wordt beschouwd als het enige echte oorspronkelijke woestijngebied van Zuid-Afrika met 's werelds rijkste unieke plantenverzameling.

Op 21 kilometer ten westen van Kamieskroon ligt Namaqua nationaal park. Van een luttele 38.000 hectare in het verleden, is het uitgegroeid tot 141.000 hectare, inclusief een groot deel van de kustlijn. De meeste delen zijn tot op heden niet toegankelijk voor het grote publiek maar dat neemt niet weg dat de rest van het park, dat wel toegankelijk is, niet de moeite waard is om te bezoeken, vooral dan in het voorjaar. Nog in het noorden heb je Augrabies Falls nationaal park. Hier stroomt de Oranjerivier in een 150 m diepe kloof en zorgt daarmee voor een spectaculaire reeks watervallen, die rond december en januari, teminste als er veel regen in de afgelopen maanden viel, op hun mooiste zijn. In dit gebied kan je mooie trektochten maken, eventueel onder begeleiding van een ervaren gids, of gewoon er zelf op uittrekken. Er bevinden zich in het park namelijk verschillende zogenaamde loops die zeer de moeite zijn en welke je de Oranjerivier vanuit een unieke positie laten beleven. Verder is er ook de mogelijkheid om met de wagen dieper in het park te reizen, op zoek naar sabelantiloop of oryx, giraf, zebra en heel wat andere diersoorten. Net buiten Augrabies heb je steden als Kakamas en Keimoes. Deze staan bekend voor de kweek van Sultandruiven, voorbestemd als rozijnen, maar ook heel wat andere landbouwproducten, dit mede dank zij kanalen die water van de Oranjerivier tot zelfs bij Upington brengen.

Nog een uniek nationaal park in de provincie is het Kgalagadi Transfrontier Park. Dit staat bekend als het eerste grensoverschrijdende Peace Park wat een combinatie is van het voormalige Gemsbok Nationaal Park in Zuid-Afrika, en dat van Botswana, gescheiden door de 'droge' Nossob en de Auob rivierbedding. Typerend voor dit park zijn de rode zandduinen en de kameeldoorns maar vooral ook de wilde dieren, zoals gemsbok, zebra, giraf, luipaard, leeuw, hyena en tal van andere wildsoorten. Net als Ai-Ais Richtersveld Transfrontier Park, is dit park voorbestemd voor 4x4 terreinwagens. Water is hier schaars, met slechts 150 tot 300 mm regen per jaar, als het al regent. 80 waterputten, verdeeld over het gebied, vertellen stuk voor stuk een eigen verhaal. Plaatsen zoals Monro, Dalkeith en Craig Lockhardt bevestigen de aanwezigheid van de Schot Roger 'Malkop' Jackson (malkop, het Afrikaans voor gek), die in deze regio wist te overleven na WOI.

Maatwerk is de specialiteit van Go Zuid-Afrika. Er komt heel wat bij kijken om een reis naar Zuid- en Oost-Afrika te organiseren en onze grondige kennis van zaken zal u zeker weten te waarderen. Niet te min laten we u de vrijheid om ook zelf aan de slag te gaan. Op basis van uw persoonlijke voorkeur en onze kennis kunnen we een mooie reis samenstellen, waarin uw accommodatie, eventuele activiteiten en autohuur door Go Zuid-Afrika geregeld worden, of u kan al eens een kijkje nemen in ons aanbod van selfdrive programma's. Neem gerust met ons contact op voor een vrijblijvende offerte.

contacteer ons

Afrika door de lens

onze fotogalerij

16781 foto's

kies voor de

GO Zuid-Afrika

digital reisgids

lees meer exclusief voor onze klanten

tevreden klanten is top prioriteit !

lees wat ze zeggen