GO ZUID-AFRIKA

Map OptiesOnze accommodaties

Charme Exclusief Natuurparken Privaat Wildparken Mobiele Kampen
Strandverblijven Dorphuisjes Wijndomeinen Apartementen Riviercruise

Google Maps wordt geladen...

terug naar de lijst

Elephant Plains Game Lodge

4 11kamers/units
Zuid-Afrika | Kruger | Acornhoek Zuid-Afrikaanse eigenaar/uitbater(s): Ettienne en Margie Swart
375.55 m | Lat:S 24° 44' 41" Long: E 31° 28' 25" check-in: 13:00 tot 17:00 / check-out: 11:00
Reserveer
Elephant Plains Game Lodge is gelegen in het 65.000 hectare grote Sabi Sand Privaat wildpark dat deel uitmaakt van het Greater Kruger National Park. Het is slechts een van de privaat lodges die het wildpark rijk is, maar het is er wel eentje om u tegen te zeggen! Sabi Sand werd opgericht in 1948 door een groep van particuliere landeigenaren. De hekken tussen hun eigendommen, voornamelijk weiland voor vee, werden weggenomen om zo een groter gebied te creëren dat, eens in z'n oorspronkelijke staat hersteld, de locatie zou worden waar wilde dieren vrij kunnen rondlopen. Het reservaat is genoemd naar haar twee belangrijkste rivieren, de Sabi en Sand rivier. Sabi Sand mag beschouwd worden als de geboorteplaats van duurzaam wildleven in Zuid-Afrika, tevens ook het oudste privaat wilddomein dat het land rijk is. Sabi Sand is ook de thuis van enkele van de meest exclusieve lodges in Zuid-Afrika. 50 kilometer lang is de open grens tussen Kruger Nationaal Park en het domein.Wie fauna en flora wil observeren en liefst van dichtbij, is ongetwijfeld aan het juiste adres in dit gebied. Hun soortenlijst liegt er alvast niet om, 330 boomsoorten, 45 vissoorten, 30 amfibieen, 110 reptielensoorten, 500 vogelsoorten en liefst 145 soorten wilde dieren. Het Sabie Reservaat werd geproclameerd in 1898 en ondergebracht in zowel het Sabi Sand als het Kruger Nationaal Park. In 1926 kwam er de Wet op de Nationaal Parken van Zuid-Afrika en vele particuliere grondeigenaren werden hun domein ontnomen. Zij op hun beurt vormden in 1934 het Sabi Private Game Reserve, de voorloper van het huidige Sabi Sand. Het was in 1926 dat de eerste toeristen werden toegelaten in het Kruger Nationaal Park, de geboorte van duurzaam toerisme dat dieren in het wild respecteert en voor het behoud van de natuur in zuidelijk Afrika zorgt.

Elephant Plains Game Lodge ligt aan de oevers van de droge Manyeleti rivierbedding. Het doorkruist een gebied van ruim 4.500 hectare. In dit gebied is er een brede waaier aan leefruimtes op basis van klei-vlakten, een breed heuvelachtig bosgebied, afgewisseld met doleriet rotsen en waterpannen. Het is een fantastische biodiversiteit aan flora en fauna. Buiten de alom gekende Afrikaanse Big Five (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn) is er een verscheidenheid aan wild te zien, zelfs de zeldzamere roofdieren zoals de cheeta en wilde honden kom je er tegen.

De bouw van het nieuwe hoofdgebouw en zes luxe chalets in de eerste helft van 2003, evenals de bruidssuite in 2006, heeft ertoe geleid dat momenteel maximum 24 gasten te gelijkertijd in de lodge kunnen overnachten. Deze kleinschaligheid garandeert meteen ook de persoonlijke aanpak, service en vooral een heel vriendelijk onthaal. Het personeel werkt niet enkel als een team maar zelfs als een grote familie. De meeste van de medewerkers komen uit een van de lokale dorpen buiten Gowrie Gate. Voor de toelevering van producten en diensten wordt eveneens gekozen voor de ondersteuning van de lokale bevolking. Op die manier draagt Elephant Plains Game Lodge haar steentje bij aan de gemeenschap. Wie Elephant Plains Game Lodge bezoekt, moet er rekening mee houden dat het Sabie Sand natuurgebied enorm uitgestrekt is en er zich heel wat lodges bevinden binnen het gebied. Gowrie Gate is de enige poort voor toegang tot het noordelijk deel van Sabi Sand en dus Elephant Plains Game Lodge. Door de verschillende oeververbindingen is het niet mogelijk om gebruik te maken van de andere poorten in Sabi Sand (dit zijn Newington en Shaw Gates).

Van bij aankomst tot vertrek is service, goede planning en vooral de immer aanwezige glimlach, datgene waar eenieder van kan genieten. Niets wordt aan het toeval overgelaten om het de bezoeker naar z'n zin te maken. Lunch wordt buiten geserveerd op het open dek met zicht op de waterput (of in het restaurant mocht het weer het niet toelaten om buiten te zitten) en ’s avonds wordt het avondeten opgediend in de boma onder een open sterrenhemel. Alle zes luxe chalets zijn zeer groot en ruim ingericht in Afrikaanse stijl maar met veel aandacht voor detail en comfort. Wat dacht je van een ruim zonnedek met zicht op de open vlakte en waterput waar dieren zich vaak verzamelen. Een eigen salon met minibar, airconditioning, open haard en een ruime badkamer met binnen en buitendouche, het zijn maar enkel van de standaard uitrustingen die meekomen met de service en netheid van deze chalets. Verder zijn er ook de vijf rondavels, ronde grasdak hutten eveneens opgetrokken in de typische Afrikaanse stijl. Ook de rondavels moeten absoluut niet onder doen in termen van grootte, ze zijn zeer ruim en hebben eveneens een eigen salon, minibar en ruime badkamer met douche en ligbad en airconditioning en muskietennet boven het bed. De Manyeleti honeymoon suite is eentje om u tegen te zeggen. Een zeer ruime cottage met binnen en buitendouche plus bad. Wat dacht u van een eigen prive zwembad en een sala onder rieten dak voor diegene die een middagdutje wil doen en tegelijkertijd wil genieten van de omgeving.

Sabi Sand wordt beschouwd als DE plek om in Zuid-Afrika aan gamedrives te doen en in alle eerlijkheid, terecht! De fauna en flora is zo uniek, het domein zo groot en toch zo divers en rijkelijk gevuld met wild, dat je hier niet meer weg bent te slaan. We hebben zelf nog maar een tipje van de sluier gezien en weten nu al zeker dat we heel snel terug zullen gaan. Ook hier worden zoals in de meeste privaat wildparken dagelijks twee gamedrives aangeboden die deel uitmaken van de tarieven voor overnachting in de lodge. Zeer ervaren, getrainde rangers en dito trackers doen hun best om de Big Five en andere wildsoorten van heel dichtbij te laten observeren. De rangers staan via radio met elkaar in verbinding en zorgen ervoor dat je uitgebreid de kans hebt om te fotograferen of alles op film vast te leggen, in alle discretie en met respect voor natuur en dier.

Je komt best toe in je lodge iets na het middaguur. Na de warme ontvangst word je verwacht rond 14 uur voor het middagmaal (inbegrepen in de prijs van de overnachting). Daarna heb je rustig de tijd om je lodge verder te ontdekken of om te genieten van wat rust of het lezen van een boek. Om ongeveer 15:30 word je verwacht voor High Tea met lekkere versnaperingen en maak je kennis met je ranger en tracker, mocht je dat eerder al niet gedaan hebben. Onderweg geniet je van een sundowner drankje in de open bush (niet inbegrepen in het tarief) en stap je even uit het voertuig om de benen te strekken en de zon te zien ondergaan achter de ruggen van de Drakensbergen. Daarna zoek je verder naar het wild. Nu het donker wordt, zal de tracker gebruik maken van een spotlight waarmee de dieren ook tijdens de nacht kunnen worden opgespoord. Een hele andere ervaring dan je ondertussen gewend bent overdag. Rond 19u ben je terug in het kamp en heb je rustig de tijd om je op te frissen voor het avondmaal dat plaatsvindt in de open boma of indien het regent in het restaurant. De volgende ochtend word je gewekt om 5.30 voor je tweede gamedrive en voor thee of koffie met beschuit. Ook dit keer heb je ruim 3 uur om wild te observeren. Onderweg wordt even halt gehouden voor een kopje koffie met een koekje. Rond 9u volgt in het kamp een uitgebreid ontbijt.Na het ontbijt bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding van je ranger mee op voetsafari te gaan (niet verplicht maar wel inbegrepen in de prijs van de overnachting). Hier leer je over de genezende eigenschappen van planten en ook hoe dieren te identificeren aan de hand van sporen en hun uitwerpselen. Soms worden dieren gezien maar vooral op een veilige afstand. Vergeet niet dat je nog steeds in een natuurgebied verblijft waar de dieren hun vrijheid genieten.

Elephant Plains Game Lodge, terug in de tijd

De familie Steyn bezat in de jaren '50 van de 20e eeuw het Sevilla landgoed, een boerderij net buiten Utah op weg naar Orpen Road. Begin jaren zestig werd dit land opgeëist door de overheid en samen met vele andere domeinen werd het staatseigendom. Dit leidde wat later tot de oprichting van het Manyeleti Game Reserve, nog steeds in handen van de overheid, net ten noorden van het Sabi Sand Privaat wilpark. Koot Steyn, samen met zijn zoon, Dries Steyn en een derde partner, Jannie Wilkens, kochten vervolgens Arathusa landgoed, eigendom van de heer Tresforden dit in 1962. Op dat moment waren de enige gebouwen op het terrein het oude hoofdgebouw en twee typische Afrikaanse rondavels, (heden ten dagen kamers 2 en 3). Het oorspronkelijke kamp werd vervolgens gebouwd en gebruikt als een vakantieplaats voor vrienden en familie. In 1958 werd Harry Kirkman manager bij het Sabi Sand Privaat wildpark. Hij was een frequent bezoeker van Elephant Plains Game Lodge. Hij wist vrienden te boeien met zijn ongelooflijke verhalen over de jacht en het wild en dit bij een gezellig kampvuur. Ondanks een kant-en-klaar bed binnenshuis, eindigde hij meestal op de stoep van een van de rondavels waar hij dan de nacht doorbracht onder een blote sterrenhemel. Koot Steyn overleed en het noordelijk deel van het pand werd verkocht aan de toenmalige Duitse ambassadeur voor Zuid-Afrika. Verschillende eigendommen en gronden verwisselden meermaals van eigenaar. Dries Steyn verdeelde zijn vermogen in de helft en in 1994 werd Elephant Plains erfgoed van de Witpoort Family Trust. Dr. Etienne en Margie Swart zijn de huidige eigenaren van de Elephant Plains Game Lodge. Ze wonen in Bothaville in de Vrijstaat. Hun actieve belangstelling en constante steun heeft bijgedragen aan de positieve opbouw en management van de lodge. Hun zoon, Etienne, bracht een groot deel van zijn jeugd op de boerderij door en heeft in de lodge gewerkt sinds haar oprichting, aanvankelijk als ranger, maar sinds 1998 als succesvol manager. In 2005 trouwde Etienne en zijn vrouw Marlet speelt een actieve rol in het uitbaten van de lodge.

TARIEVEN VOOR DE MAAND juni 2024

Prijzen in Zuid-Afrikaanse rand, per nacht, op basis van alles inclusief (FI), tenzij anders vermeld. Geldig tussen . Euro prijs louter indicatief (*)

Opmerking:
- Geen kinderen onder 3 jaar toegelaten, kindertarief is geldig voor kinderen jonger dan 12 jaar.
- Tarieven zijn inclusief overnachting, 2 gamedrives, een dagelijkse bush wandeling, drie maaltijden, thee en koffie en drankjes tijdens de gamedrives.
- Niet inbegrepen: Toegangsprijs bij Gowrie Gate R 310 per voertuig & R 140 per persoon te betalen bij aankomst bij de gate
- Guest Conservation Contribution Fee : 100 rand pp/per nacht
- Een privaat voertuig (mits beschikbaarheid en minimum 4 personen) kost 5000 rand/per trip.

Typische dagindeling (deze tijden kunnen veranderen per seizoen, hoor de correcte tijden ter plaatse na bij aankomst):

- 14u: Middagmaal
- 14u30: Tijd voor wat rust, het lezen van een boek, dieren observeren bij de waterput of te genieten aan het zwembad of in de bar
- 15u30: High tea en kennismaking met de ranger/spoorzoeker
- 16u: Vertrek namiddag gamedrive met drankje en snack bij zonsondergang en een nachtdrive
- 19u: terugkomst in de lodge en diner
- 5u/5u30: Je wordt gewekt en kan genieten van thee, koffie en koekjes
- 5u30/6u: Vertrek voor de ochtend gamedrive met onderweg een stop voor koffie, thee of warme chocolademelk met koekjes
- 9u: Terugkomst van de gamedrive en ontbijt
- 11u: Mogelijkheid tot wandelsafari
- 12u: Aankomst nieuwe gasten. Voor wie langer blijft herhaalt het programma zich als daags voordien

* Euro prijs is indicatief en schommelt volgens de koersverhouding Rand/Euro per dag. Hoteliers behouden het recht hun prijzen aan te passen zonder voorafgaande kennisgeving. Ondanks alles in het werk is gesteld om de prijzen zo correct mogelijk weer te geven, is Go Zuid-Afrika niet aansprakelijk voor eventuele fouten of aanpassingen.

Reserveer

Maaltijden:

OntbijtLunchDiner

Faciliteiten:

Luchthaven transfersBar gelegenheid Open haardWasserijBibliotheekZwembadInternet toegangFaxCopySpaParkeerplaats

In de kamers:

AirconditioningVerwarmingWasserijRookverbodThee en koffieKluisjeHaardroger

In de badkamers:

Douche

In de omgeving:

PlattelandBosgebiedWildBerg(en) Nationaal ParkRivier of meerTownship
map

Maatwerk is de specialiteit van Go Zuid-Afrika. Er komt heel wat bij kijken om een reis naar Zuid-Afrika te organiseren en onze grondige kennis van zaken zal u zeker weten te waarderen. Niet te min laten we u de vrijheid om ook zelf aan de slag te gaan. Op basis van uw persoonlijke voorkeur en onze kennis kunnen we een mooie reis samenstellen, waarin uw accommodatie, eventuele activiteiten en autohuur door Go Zuid-Afrika geregeld worden, of u kan al eens een kijkje nemen in ons aanbod van selfdrive programma's. Neem gerust met ons contact op voor een vrijblijvende offerte.

contacteer ons

Afrika door de lens

onze fotogalerij

16781 foto's

kies voor de

GO Zuid-Afrika

digital reisgids

lees meer exclusief voor onze klanten

Onze klanten zeggen

PRACHTIG, hier hebben we echt de tijd van ons leven gehad, fantastische groep tijdens de game drives, ranger en tracker waren uitmuntend, onthaal, sfeer, alles geweldig, we hadden kamer 5,en die moesten we onthouden, we hadden het prachtigste uitzicht, het inkomgeld kan tegenwoordig met kaart betaald worden, als er toch een opmerking is: ontbijt en lunch waren schitterend , het avondeten daarentegen viel ons telkens weer tegen,jammer daarom geven we hier MAAR 4 smileys

Kristel Rubens & Raoul Laeveren (10-10-2022)

Goed om weten: Gamedrives en andere activiteiten zijn van nature niet privé. Deze worden in gezelschap van anderen uitgevoerd. Sommige privaat wildparken hebben de optie om een privaat voertuig te regelen, mits bijbetaling. Gelieve dit best even vooraf te controleren. Een standaard open terreinwagen biedt plaats aan negen passagiers achterin (3 rijen van drie personen). Zorg ervoor dat u tijdig aanwezig bent zodat u geen activiteiten mist. Als u niet tijdig opdaagt worden gemiste activiteiten niet gecompenseerd.

tevreden klanten is top prioriteit !

lees wat ze zeggen

de beste prijzen voor huurwagens

Huur een auto in