GO ZUID-AFRIKA

Map OptiesOnze accommodaties

Charme Exclusief Natuurparken Privaat Wildparken Mobiele Kampen
Strandverblijven Dorphuisjes Wijndomeinen Apartementen Riviercruise

Google Maps wordt geladen...

terug naar de lijst

Madi a Thavha

8kamers/units
Zuid-Afrika | Capricorn | Louis Trichardt Zuid-Afrikaanse eigenaar/uitbater(s): Musa Matchume
941.5 m | Lat:S 23° 0' 57" Long: E 29° 49' 40" check-in: 14:00 tot 20:00 / check-out: 10:00
Reserveer

Madi a Thavha is een schitterende guestlodge die in 2007 de deuren opende. Het Nederlandse koppel Marcella en Aert werkte drie jaar om deze plek om te toveren tot een prachtig verblijf. In 2020 beslisten ze om het rustiger aan te doen en de lodge werd verkocht, maar het personeel dat werd opgeleid door Marcella en Aert blijft het werk in de lodge verderzetten samen met de nieuwe eigenares.

Madi a Thavha, wat zoveel betekend als 'water uit de bergen' is prachtig gelegen aan de voet van het Zoutpansgebergte. Een verblijf in de lodge is een kleurrijke culturele ervaring. Niet alleen tijdens de excursies met een lokale gids, maar zelfs op het domein zelf kan je kennismaken met het lokale leven. De regio rond Louis Trichardt wordt bevolkt door de Venda en Tsonga die met trots hun kennis en tradities delen met de bezoekers. Tijdens een interessante uitstap heb je de kans om de pottenbakkers, muzikanten, houtbewerkers en andere kunstenaars van de regio te ontmoeten. We kunnen deze rondleidingen ten zeerste aanbevelen, zeker ook omdat je ook nog eens kennis maakt met de prachtige natuur van deze regio.

Op het eerste gezicht lijken de gebouwen van Madi a Thavha aan de sobere kant, maar eens je deze binnenstapt merk je meteen op dat ze heel decoratief en vooral gezellig werden ingericht. Daarbij werd vooral veel gebruik gemaakt van lokale materialen, bouwtechnieken en inrichting. Zo zie je overal de traditionele cementvloeren in de kleuren die de Venda gebruiken in hun hutten. Het hoofdgebouw werd in z'n oorspronkelijke staat hersteld met de typische veranda rondom het gebouw als bescherming tegen de warmte en de felle zon. Ook hier is de inrichting sober, maar wel met een luxe uitstraling en afwerking. De vrouwen van Madi a Thavha Design, het naaibedrijf gelegen op het domein van de lodge, zijn bijna een jaar bezig geweest om alle gordijnen, tafelkleden, placemats, kussens en beddenspreien te vervaardigen. In dit hoofdgebouw is het restaurant waar gasten kunnen ontbijten. Je kan hier 's avonds ook blijven eten, een lekkere maaltijd met heel veel liefde en smaak bereidt en aan een democratische prijs. Niets wordt aan het toeval overgelaten om de gasten op een blijvende herinnering mee te geven. Wie Madi a Thavha bezoekt, moet ongetwijfeld ook even tijd maken om het plaatselijke museum met galerij te bezoeken. Hier kom je snel heel wat te weten en zien over de rijke Venda en Tsonga cultuur.


KUNST EN CULTUUR ROUTE, ELIM EN LEVUBU


Bij deze zeer interessante tour gaat u met een lokale gids in zijn wagen de omgeving wat beter verkennen. De gids neemt alvast ook een picknick lunch mee, welke onderweg zal genuttigd worden. Elim, een dorp, ongeveer 30 kilometer van Madi a Thavha, is ontstaan vanuit een Zwitserse missie. In het prachtige glooiende landschap rondom Elim liggen verschillende traditionele Venda en Tsonga dorpen die bezocht kunnen worden. De route begint in Elim, waar vrouwen lokaal geproduceerde groenten en fruit verkopen op de markt en waar u de dagelijkse bedrijvigheid van de lokale bewoners kunt aanschouwen.


Vanuit Elim leidt de route naar de dorpen, waar u kunstenaars thuis bezoekt en in hun werkplaatsen kennismaakt met hun artistieke vaardigheden. De kunst en kunstnijverheid van deze handwerklieden is rijkelijk geinspireerd door hun culturele erfgoed. Houtbewerkers maken vissen uit hout, een cutureel symbool, en vrouwen borduren kussens met geometrische patronen die je in de Tsonga cultuur zoveel ziet. U kunt ook zien hoe traditie en een zeer eenvoudige manier van leven en westerse invloeden elkaar ontmoeten. Vrouwen en kinderen halen water bij de distributiepunten, versjouwen bossen met takken op hun hoofd, of tekenen met koeiepoep traditionele patronen op de vloeren rondom hun hutten. Tegelijkertijd zie je zonnepanelen op de daken, televisies in de huizen en een grote telekom mast, nodig om met de vele mobiele telefoons toegang tot de buiten wereld te krijgen.


U maakt zelf een keuze welke kunstenaars u wilt bezoeken zoals Thomas Kubayi, een bekende houtbewerker en instrumentenbouwer, de potteries die Vendapotten maken, Twananani een textielbedrijf met creche waar vrouwen textiel bedrukken, borduren en kraaltjeswerk maken, Hlamarisa Vuma een gehandicapte vrouw die vruchtbaarheidspoppen maakt en vele anderen.


De volgende bestemming is Thohoyandou, de vroegere hoofdstad van het Venda thuisland. Dezer dagen heeft Thohoyandou zich ontwikkeld in een levendige en modern stad, met vele winkels welke alle Zuid-Afrikaanse merken vertegenwoordigen. Maar tegelijkertijd behoudt Thohoyandou haar landelijke en traditionele atmosfeer, vooral op de markt achter het oude shopping centre. Vrouwen verkopen hier groenten, kruiden, geneesmiddelen, traditionele potten en manden en deze markt bruist van de kleurrijke stalletjes waar traditionele Venda spulletjes worden gemaakt. Bezokers kunnen even halt houden bij de mooie tuinen van het Khoroni Hotel vooraleer terug te keren naar Louis Trichardt.


Heeft u een specifieke interesse in bijvoorbeeld gezondheidszorg of onderwijs dan kan ook een ziekenhuis, homebased care centrum, dagcentrum voor ouderen, een school of bibliotheek bezocht worden.


VENDA LIFESTYLE ROUTE


Het bruisende dagelijkse leven met een mengeling van het traditionele en moderne Afrika in Thohoyandou. 

De lifestyle tour is een mengeling van het moderne en traditionele leven in een regio vooral bevolkt door de Venda. De rondleiding neemt je mee langs dorpjes op het platteland helemaal tot in Thohoyandou, de hoofdstad van de Venda. De naam van dit stadje betekent trouwens, hoofd van de olifant.


Leer hoe de meeste huishoudens in de Venda-regio hun mais malen.

Volg de N1 naar het noorden en rij dan op de Witvlag-weg in oostelijke richting. Blijf de Witvlag-weg volgen voorbij de plantages met macadamianoten, avocado's en litchi's, pijnbomen en dan ook de houtzagerijen tot je het Maelula dorpje bereikt. Zo kom je terecht op het grondgebied van het vroegere Venda thuisland met een wirwar aan dorpjes, huisjes en kleine boerderijen. Blijf het bergachtige landschap volgen langs verschillende dorpen, en zodra je de rivier doorkruist kom je in Phadzima met de Phadzima molens aan de linkerkant van de baan. Tijdens het bezoek aan de molen leer je hoe de dorpsvrouwen het traditionele maismeel bereiden. In het verleden werkten de vrouwen samen om per twee op ritmische wijze de maiskorrels te pletten in een houten blok.


Bezoek de Vhutshilo Mountain school en de Phiphidi watervallen langs de Nzelele vallei op weg naar Thohoyandou. 

Rij via de R523 doorheen de Nzhelele vallei naar Thohoyandou/Sibasa waar we een tussenstop doen bij de Vhutshilo Mountain School aan de linkerkant. Dit is een van de belangrijke projecten die Madi a Thavha steunt. Een bezoek aan de school en het centrum voor hiv-wezen en kwetsbare kinderen is mogelijk. De leerkrachten geven met alle plezier een rondleiding en vertellen daarbij meer over hun werk. Als je dan terug naar de R523 rijdt en de weg vervolgt richting Sibasa / Thohoyandou passeer je langs de Vondo dam met de vele krokodillen, groene Tshivhase theeplantages en tot slot ook de Phiphidi watervallen, die door het grotendeel van de Venda-bevolking als heilig wordt aanzien.


Thohoyandou, fusie tussen het platteland en het moderne Afrika.

Thohoyandou is de bruisende hoofdstad van de Venda. Winkelen bij de oude open markt is een ware belevenis en al gauw ontdek je een overvloed aan informele winkeltjes tussen de formele winkels, kapsalons en kraampjes langs de kant van de weg met een overvloed aan kleuren, structuren, traditionele muziek en gekibbel op elke hoek van de straat. De wagen laten we achter op de Game parking en dan gaan we te voet naar het oude winkelgedeelte Thohoyandou met een varieteit van traditionele gerechten, traditionele dokters met hun traditionele geneesmiddelen, traditionele kleding in een kleurrijke omgeving.


Thohoyandou of het hoofd van de olifant, dit kunst- en cultuurcentrum bevindt zich op de R524, de weg tussen Louis Trichardt/Makhado en de Punda Maria ingang van het Kruger nationaal park. Aan de hand van verscheidene media proberen kunstenaar Avhashoni Mainganye en zijn studenten kunst te creeren gaande van beeldhouwen, schilderen, etsen tot afdrukken en fotografie. In de buurt van Thohoyandou is het alleen onze gids Musa die weet waar we kunstenaar en juwelier Japhter Luvhimbi kunnen vinden. Hij maakt prachtige juwelen met inheems hout, authentieke draagbare kunstwerken. Je mag er zeker van zijn dat zo'n juweel het perfecte gespreksonderwerp is bij het dragen ervan.

Terug naar het vertrekpunt via de Tshakhuma fruitmarkt en terug naar Madi a Thavha via de R524 in westelijke richting, recht naar Tshakuma/ Louis Trichardt, maar toch nog even een laatste halte bij de markt van Tshakuma met een overvloed aan groente en fruit. Verse vruchten recht uit de subtropische Levubu vallei en maakt een interessant praatje met de dorpelingen die de markt organiseren. Hier kan je ook nog kunstenaar Mishark Raphalani bezoeken naast de openluchtmarkt bij Tshakhuma. Vanuit de markt gaat het terug richting Louis Trichardt / Makhado naar Madi a Thavha.

Kinderen:
- Kinderen tussen 0 en 2 jaar verblijven gratis bij de ouders (babybedjes beschikbaar).
- kindertarieven van toepassingen tot en met 10 jaar, vanaf 11 jaar aan volwassen tarief
- de one bedroomed suites hebben 1 slaapkamer en bieden 2 extra bedden in de zitruimte voor kinderen en/of volwassenen
- de two bedroomed Limpopo familie suite heeft 2 slaapkamers en biedt plaats aan een 5de persoon in de zitruimte. Prijs  voor kinderen tot 10 jaar (RO) 500 rand en (DBB) 750 rand en kinderen >10 jaar (RO) 500 rand en (DBB) 1000 rand.

Bij Madi a Thava kan je verschillende begeleide activiteiten ondernemen. Deze kunnen vooraf door Go Zuid-Afrika of ter plaatse geboekt worden. Bij deelname vanaf 3 personen zijn deze per persoon goedkoper
De meest populaire zijn alvast:
- Elim tour: 1335 rand per persoon of 890 rand per persoon vanaf 3 personen (tot 31/10/22)
- Venda tour: 1702 rand per persoon of 1135 rand per persoon vanaf 3 personen (tot 31/10/22)

* Euro prijs is indicatief en schommelt volgens de koersverhouding Rand/Euro per dag. Hoteliers behouden het recht hun prijzen aan te passen zonder voorafgaande kennisgeving. Ondanks alles in het werk is gesteld om de prijzen zo correct mogelijk weer te geven, is Go Zuid-Afrika niet aansprakelijk voor eventuele fouten of aanpassingen.

Reserveer

Maaltijden:

OntbijtDiner

Faciliteiten:

Bar gelegenheid Open haardWasserijZwembadBraaiParkeerplaatsKeuken

In de kamers:

VentilatorWasserijRookverbodThee en koffie

In de badkamers:

Douche

In de omgeving:

PlattelandBerg(en) Nationaal ParkTownship
map

Maatwerk is de specialiteit van Go Zuid-Afrika. Er komt heel wat bij kijken om een reis naar Zuid-Afrika te organiseren en onze grondige kennis van zaken zal u zeker weten te waarderen. Niet te min laten we u de vrijheid om ook zelf aan de slag te gaan. Op basis van uw persoonlijke voorkeur en onze kennis kunnen we een mooie reis samenstellen, waarin uw accommodatie, eventuele activiteiten en autohuur door Go Zuid-Afrika geregeld worden, of u kan al eens een kijkje nemen in ons aanbod van selfdrive programma's. Neem gerust met ons contact op voor een vrijblijvende offerte.

contacteer ons

Afrika door de lens

onze fotogalerij

16781 foto's

kies voor de

GO Zuid-Afrika

digital reisgids

lees meer exclusief voor onze klanten

Onze klanten zeggen

mooie ligging in het park

Vandenhouten-Van Thielen family (02-09-2019)

tevreden klanten is top prioriteit !

lees wat ze zeggen

de beste prijzen voor huurwagens

Huur een auto in