GO ZUID-AFRIKA

Map Optiestoon/verberg details

Charme Exclusief Natuurparken Privaat Wildparken Mobiele Kampen
Strandverblijven Dorphuisjes Wijndomeinen Apartementen Riviercruise

Loading map...

Ontdek Zimbabwe

Toerisme in Zimbabwe staat letterlijk terug in haar kinderschoenen. Jarenlange economische achteruitgang en een dictatuur waaraan geen einde lijkt te komen, hebben ervoor gezorgd dat wereldreizigers dit land links lieten liggen, op de beroemde Victoria Watervallen na. Maar, daar komt nu stilaan verandering in. Geen wonder, als je weet dat Zimbabwe beschouwd wordt als één van de mooiste landen in Afrika, en terecht. Qua oppervlakte is het land niet zo heel erg groot en dat maakt dat je relatief snel van de ene locatie naar de andere kan reizen, maar goed ook want Zimbabwe heeft veel te bieden. Denk maar aan de unieke landschappen in het zuiden, met onder andere Gonarezhou National Park, Matopos en natuurlijk Great Zimbabwe. Hier zie je de unieke ruïnes van een rijk dat zich mogelijk uitstrekte over wat nu Zimbabwe en Mozambique is en gesticht werd tussen ca. 400 en 1450 na Christus. Deze ruïnes worden beschouwd als Werelderfgoed.

Verder zijn er meer naar het oosten de Eastern Highlands en het Nyanga Nationaal Park. Helemaal in het noorden heb je Mana Pools Nationaal Park in de lager gelegen Zambezi vallei. Dit park staat bekend om haar overvloed aan vogels en dieren, vooral tijdens het droge seizoen van juni tot oktober, is dit tweede stukje Werelderfgoed een absolute aanrader. Geen Zimbabwe reis zonder een bezoek aan de Victoria Watervallen, de machtige Zambezi stort zich hier neer in een gordijn met een breedte van 1.700 m in een 108 meter diepe kloof. Livingstone had gelijk, het zijn ongetwijfeld één van de mooiste watervallen ter wereld en geen pen kan beschrijven wat een unieke ervaring het is om op deze plek te staan.

Die machtige Zambezi zet zijn tocht echter ook nog verder, meer bepaald richting het Karibameer, een kunstmatig stuwmeer met een totale oppervlakte van 6.000 vierkante meter. Het vormt de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Wild werd hier ondergebracht in nabijgelegen gebieden, die nu allemaal nationale parken zijn geworden, zo ook Matusadona en Chizarira Nationaal Park.

Meer info: MATAPO | CHIZARIRA | GONAREZHOU | HWANGE | MANA POOLS | VICTORIA WATERVALLEN

Grensformaliteiten

Voor Zimbabwe heb je een toeristenvisum nodig die je ontvangt bij aankomst in het land (contant te betalen in Amerikaanse dollar, variërend tussen 30 à 55 US$, afhankelijk van het aantal inreizen) en is geldig gedurende 3 maanden. Je paspoort moet minimum 6 maanden na thuiskomst nog geldig zijn. Zorg dat er minimum drie lege pagina's in het paspoort beschikbaar zijn voor de nodige stempels. Tevens moet je bij aankomst in het bezit zijn van een geldig retourticket.

Geldzaken

Enkele jaren terug kende Zimbabwe de hoogste inflatie van de wereld en werd de Zimbabwaanse dollar niets meer waard. Uiteindelijk werd overgeschakeld naar de Amerikaanse dollar. Die munteenheid is samen met de Zuid-Afrikaanse rand en de euro het betaalmiddel bij uitstek geworden in Zimbabwe. Wissel geen geld op straat maar maak gebruik van banken en/of een wisselkantoor in je hotel. Bankbiljetten met een hogere waarde dan 20 US$ worden niet makkelijk aanvaard, ook niet bij banken of wisselkantoren en het gebruik van kredietkaarten is niet altijd mogelijk.

Hoe Zimbabwe ontdekken

U zal op onze website voorlopig geen selfdrive programma's terugvinden op Zimbabwe. De politieke situatie laat voorlopig niet toe om je als reiziger individueel op pad te sturen. Niet dat het onveilig is, maar vooral vanwege wijd verspreide corruptie en intimidatie van ambtenaren. Vaak zal je op heel wat plaatsen gestopt en/of gecontroleerd worden en is de enige uitweg het betalen van een 'boete'. De bevoorrading van benzine laat eveneens de wensen over en het wegennet is weinig of gewoonweg niet onderhouden.

Tot op heden zijn Victoria Falls, Hwange Nationaal Park en Mana Pools de plaatsen bij uitstek voor een bezoek. Zeker de Victoria Watervallen zijn bijzonder in trek. Geen wonder als je weet dat de Zimbabwaanse kant van de watervallen zonder meer de mooiste en meest spectaculaire is. Aangezien Zimbabwe een buurland is van Botswana, kunnen van hieruit makkelijk excursies worden aangeboden, vanuit Botswana of omgekeerd vanuit Zimbabwe. Dit heeft als voordeel dat je zelf niet eens hoeft te rijden. Voorlopig laten autoverhuurmaatschappijen niet toe om een huurwagen over de grens met Zimbabwe te brengen. Go Zuid-Afrika werkt alvast samen met heel betrouwbare partners voor haar excursies en transfers van en naar Zimbabwe.

Beste reisperiode

Je kan Zimbabwe vrijwel het hele jaar door bezoeken, maar hou er rekening mee dat eind november tot april het regenseizoen is. De seizoenen hier liggen omgekeerd ten opzichte van Europa, maar het land kent geen echte winter. In tegendeel, het heeft een heel matig, aangenaam klimaat en de regen die valt is vaak beperkt tot een flinke bui. Wie de Victoria Watervallen op haar mooist wil zien reist het best tussen maart en september. Niet te min mag je er vrijwel zeker van zijn dat de watervallen op elk moment van het jaar de moeite lonen. Tussen oktober en december zal de hoeveelheid water dat naar beneden stroomt echter iets beperkter zijn.

Veiligheid

De inwoners van Zimbabwe zijn bijzonder hartelijk. Hoewel velen van hen amper geld hebben om te overleven, bewaren ze toch hun fierheid en zijn ze bijzonder behulpzaam. Voorlopig is het echter nog iets te vroeg om als individuele reiziger er op eigen houtje op uit te trekken. Wij hebben echter goede contacten met lokale agenten voor diegene die wenst onder begeleiding, al dan niet in het gezelschap van anderen, een reis te ondernemen door het land, dit in het gezelschap van een ervaren chauffeur/gids, die perfect weet waar je moet zijn.

Gezondheid

Inentingen zijn voor Zimbabwe niet verplicht. Malaria komt voor in het land, vooral in de nabijheid van water en in wildparken. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Zimbabwe alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zimbabwe binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Raadpleeg best vooraf uw huisarts of het Tropisch Instituut voor advies. Het is aangeraden een goede zonnebrandbescherming te gebruiken en je te voorzien van flessenwater. Leidingwater is niet altijd drinkbaar, gezien sommige plaatsen grondwater moeten oppompen, of dat de infrastructuur aangaande watervoorziening de wensen overlaat. Flessenwater wordt vaak vooraf op de kamer of in de badkamer voorzien, of kan bij de receptie of in de bar bekomen worden.

Horeca en restaurants

Het zijn vooral de grotere hotelgroepen waar je in Zimbabwe terecht kan voor heerlijke maaltijden. Horeca is vrij beperkt of zelfs onbestaande in sommige gebieden. Dat heeft vooral met de economische toestand en beperkte bevoorrading te maken. De keuken is zeer Europees getint, maar wordt ook beïnvloed door buurland Zuid-Afrika. Het zijn vooral de hotels en privaat wildparken rondom de Victoria Watervallen en Hwange die een streepje voor hebben daar hier bevoorrading geen enkel probleem vormt.

Sommige van hen, denk daarbij bijvoorbeeld aan Victoria Hotel of Safari Lodge, bieden echte culinaire hoogstandjes aan, die nog extra worden aangevuld met enkele prachtige optredens, muziek, zang en dans. Anderen hotels herbergen Zuid-Afrikaanse restaurantketens of snackbars. Vrijwel alle logementen beschikken over een eigen restaurant en bar, waardoor het niet echt nodig is om uit eten te gaan, of meestal ook omdat er in de nabijheid niets anders te vinden is vanwege een desolaat karakter. Op heel wat plaatsen zijn reeds vooraf alle maaltijden voorzien.

Accommodatie

Er is in Zimbabwe geen echt groot aanbod aan accommodatie. De jarenlange slechte economische toestand heeft ervoor gezorgd dat heel wat van hen niet de middelen hebben om hun accommodatie te onderhouden of te renoveren. Enkel in Victoria Falls ligt het niveau hoog, toch zeker in het duurdere segment. Daarbuiten zal je moeten rekening houden met een verouderde infrastructuur en beperkte faciliteiten, nota bene aan een hoge prijs. Bij de nationale parken is het verstandig om te opteren voor privaat lodges of safarikampen. De infrastructuur in de parken is zo goed als niet meer bestaande en de accommodaties compleet bouwvallig. Toch zijn we erin geslaagd om een brede selectie van accommodatie in Zimbabwe te vinden en aan te bieden en geven we je ook de kans om zelf te bepalen wat binnen uw verwachtingen en budget past. We volgen de evolutie in de hotelsector in Zimbabwe ook nauwgelet op en spelen meteen in op veranderingen. Al onze klanten krijgen ook nog eens de kans de logementen te beoordelen. Die beoordeling, en onze grondige kennis van zaken, gaan je zeker helpen bij je keuze.

Activiteiten

Tal van activiteiten kunnen worden ondernomen, denk daarbij aan meerdaagse safaritochten (al dan niet te voet), vluchten over de Victoria Watervallen, riviercruises, interactie en activiteiten met olifanten of leeuwen, bungee springen of rafting. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel iets wat je kan doen. We helpen je hierbij graag bij uw keuze en voor sommige zaken, is het vaak verstandig deze reeds vooraf te reserveren. Contacteer ons gerust voor meer advies.

Geografisch gezien ligt Zimbabwe op het kruispunt van de noordelijke tropen van Midden-Afrika en de zuidelijke gematigde zone van Zuid-Afrika. De meer dan 5.000 soorten bloeiende planten en varens zijn testament aan de diversiteit die mogelijk is in een relatief klein land. De Zambezi rivier volgt de noordelijke grens van het land en stroomt in Lake Kariba en vervolgens door de warme laaggelegen Zambezi-vallei en Mana Pools national park, Werelderfgoed. Het is de speeltuin van grote concentraties buffels en olifanten, die terug te vinden zijn langsheen de oevers van de rivier, terwijl roofdieren zoals leeuw, wilde hond en luipaard eveneens vaak worden waargenomen. Koedoe, zebra, impala en waterbok maken gebruik van de omringende vlakten en nijlpaarden en krokodillen zijn talrijk.

Een safari in Zimbabwe is te vergelijken met die van Zuid-Afrika. Er is een ruime, zij het beperkte selectie aan accommodatie voor eenieders budget. Welke lodge precies bij jouw past, is vooral afhankelijk wat je bereid bent te spenderen en waar specifiek je interesses naar uitgaan. We helpen je vervolgens ook graag verder met de verfijning van die keuze, vooral omdat het belangrijk is dat niet alleen de locatie goed moet zijn, maar ook het logement en de ervaring van uw ranger/spoorzoeker. Vooral dat laatste is van enorm belang. Je mag weinig, of juist heel veel voor een private lodge hebben betaald, maar een safari gaat en staat in de eerste plaats bij een goed ranger. Vergeet ook niet dat in deze prijs voor de accommodatie tevens bijna altijd alle maaltijden zitten, twee gamedrives en mogelijk ook een voetsafari.

Medicatie en malaria

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Zimbabwe alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zimbabwe binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Een cholerastempel is verplicht als je Zimbabwe over land binnenkomt. Malaria komt voor in Zimbabwe, hoewel Victoria Falls en Zambezi nationaal park beschouwd worden als licht malariagebied, is het toch eerder aangeraden de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral omdat je in een tropische regio zal vertoeven en in de nabijheid van water. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze gebieden in Zimbabwe. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen, al is dit geen garantie. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied, is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, raadpleegt best de huisarts of het Instituut van Tropische Geneeskunde.

Op safari met de kinderen

Zimbabwe leent zich momenteel niet echt om op safari te gaan met de kinderen, vooral omdat de meeste kampen en lodges niet echt voorzien zijn om kinderen op te vangen en de privacy van de gasten wil respecteren. Tevens is het vanwege malaria ook niet aan te raden om te kiezen voor Zimbabwe. Vooral families met jonge kinderen moeten er rekening mee houden dat er geen echte medicatie bestaat voor de kinderen en je eerder preventief moet gaan werken, wat we eigenlijk niet adviseren. Andere landen in zuidelijk Afrika, zoals Zuid-Afrika, lenen zich dan weer uitstekend om op safari te gaan met de ganse familie.

Accommodatie

De keuze van accommodatie is in Zimbabwe eerder beperkt, zeker als het gaat om safari lodges. De mogelijkheid bestaat om te opteren voor kampeersafari's of gebruik te maken van accommodatie binnen de nationale parken, maar dit laatste raden we eerder af, vooral omdat de facilliteiten ondermaats zijn en op sommige plaatsen zelfs onbestaande. De accommodaties zijn in de nationale parken ook zeer sterk verouderd en het mag al een wonder zijn dat er nog warm stromend water beschikbaar is. De gebouwen, de bedden, badkamers en linnen zijn dermate oud dat we niet echt aanraden hier te overnachten, tenzij je echt van het avontuurlijke type bent en niet op zoek bent naar enige luxe. Privaat wildparken doen uitermate hun best om mooie en verzorgde accommodaties aan te bieden en slagen daar goed in. Vaak heb je het gevoel terecht te zijn gekomen in een oud koloniaal verleden. De luxe zal, op enkele lodges na, niet te vergelijken zijn met dat wat andere lodges aanbieden in andere landen in zuidelijk Afrika.

Typische safari in een privaat wildpark

Vrijwel altijd begint een dag rond het middaguur, wanneer je toekomt bij een privaat wildpark. Aan het hek word je verwelkomd door een wachter die je registreert en waar je een bijdrage betaalt om het park binnen te mogen. Vervolgens rij je nog even tot bij de lodge waar je gaat overnachten. Soms gebeurt het dat de weg het niet toelaat om met je eigen wagen verder te gaan en word je door een ranger in open jeep naar het kamp gebracht. De wagen blijft dan geparkeerd staan bij de ingang en je neemt je bagage gewoon mee. Eens toegekomen in het kamp staat (in de meeste gevallen) het voltallige personeel je reeds op te wachten met een welkomstdrankje, waarna je naar de kamer wordt gebracht en de bagage reeds op zijn plek staat. Even later volgt een middagmaal (meestal een klein buffet). In de namiddag is er tijd om aan het zwembad te vertoeven, te genieten van een boek of dieren te observeren vanop het dek met zicht op een waterput.

Rond 15 à 16 u. is het 'High Tea' met versnaperingen en op sommige locaties zelfs een laat middagmaal. Dat is tevens het moment dat je zal kennis maken met je ranger/spoorzoeker, die je een klein half uur later zal vergezellen op een safaritocht in open jeep door de vrije natuur op zoek naar het wild. De rangers zijn in de meeste gevallen opgegroeid met de natuur en hebben een enorme ervaring en kennis van zaken bij het opsporen van prooi- en roofdieren (je wordt gewapend begeleid door een spoorzoeker en chauffeur/ranger). De tocht duurt ongeveer 3 à 3,5 uur en onderweg geniet je nog van een snack met aperitief, beter gekend als een sundowner. In de meeste privaat wildparken zullen rangers ook van de normale wegen afwijken en werkelijk door de bush gaan om je op deze manier zo dicht mogelijk bij de dieren te brengen. Eens bepaalde diersoorten gevonden zijn, krijg je uitgebreid de gelegenheid om ze te observeren en te fotograferen. De ranger zal er tevens op toezien dat alle inzittenden de gelegenheid krijgen om dit te doen. Doordat je hoger in het voertuig zit, heb je niet alleen een beter overzicht, maar ook meer gelegenheid om goed te kunnen fotograferen.

Later op de avond word je terug in het kamp verwacht. Even tijd voor het afspoelen (en doorspoelen) van het stof, om vervolgens bij het kampvuur een drankje te nuttigen en de wildste verhalen te vertellen over de afgelopen dag. Het avondmaal wordt in de meeste gevallen geserveerd in buffetstijl. Bij mooi weer zal deze plaats vinden in een open boma, onder een schitterende sterrenhemel, of tijdens de wintermaanden in een gesloten eetruimte. Op de meeste plaatsen nuttigen de rangers samen met de gasten de maaltijd. Soms gebeurt het dat het personeel je ook nog even verwend op wat muziek, zang en dans.

De volgende ochtend word je vroegtijdig gewekt om deel te nemen aan de ochtenddrive. Meestal rond 5.30u, ga je op zoek naar meer wild of een kill van de voorbije nacht. Deze tocht duurt zowat 2 à 3 uur. Terug aangekomen in het kamp wacht je een heerlijk ontbijt of brunch (buffetstijl, met eieren op bestelling). Je verlaat een kamp meestal rond 10.30 à 11u, afhankelijk van lodge tot lodge. Voor wie langer blijft, herhaalt het programma zich net als daags voordien, maar voorzien de rangers om naar een ander gebied binnen het reservaat te reizen of op zoek te gaan naar dat wat je nog niet gezien hebt of net juist wil terugzien. Afhankelijk van kamp tot kamp, en het seizoen, kunnen vertrek- en aankomsttijden verschillen. Tevens bestaat in sommige van de kampen de mogelijkheid om een voetsafari te ondernemen. Die vindt vrijwel telkens plaats na de ochtend gamedrive en ook hier zal een gewapende ranger je begeleiden. Deze is inbegrepen in de prijs van de overnachting, maar kan je best vooraf bespreken met het management van de lodge. Tijdens deze wandeling leer je vooral veel bij over het opsporen van de dieren aan de hand van sporen en uitwerpselen en komt ook de plantengroei van de regio ruimschoots aan bod.

Voor wie zich afvraagt waarom gamedrives plaatsvinden in de late namiddag en vroege ochtend, is het antwoord niet ver te zoeken. Het zijn vooral de katachtige (zoals leeuw, luipaard, maar ook hyena en jackhals) die dan het meest actief zijn. De andere dieren laten zich ook veel makkelijker zien, daar de temperatuur dan veel aangenamer is en de zon minder sterk, dan wanneer dit het geval is rond het middaguur. Dan steken ze zich liever weg om te schuilen voor de zon. Ook vogels prefereren de vroege ochtend, alsook de late namiddag, juist omdat op dat moment insecten het meest actief zijn. Voor je foto's is het licht dan ook op zijn best.

Kanosafari

Zimbabwe leent zich uitstekend om aan kanosafari te doen en vaak is het voor velen het hoogtepunt van hun reis door Zimbabwe. Vooral Lake Kariba en de Lower Zambezi zijn uitermate geschikt om dergelijke, vrij unieke safari te ondernemen. Dit heeft te maken met de rust waarmee de rivieren hier stromen, waardoor de mogelijkheid bestaat om met een kano op een veilige manier de rivier te bevaren. Het gaat hier om een kampeersafari waarbij alle materiaal mee op de tocht in de kano's wordt verdeeld. Telkens zal er op locatie het kamp worden opgezet en gaat het om kleine tweepersoons tenten. De gidsen zorgen er alvast voor dat het kamp opgezet en weer afgebroken wordt en je 's avonds en 's morgens kan genieten van een heerlijke maaltijd onder een blote sterrenhemel.

Deze safaritochten zijn zeer flexibel en kunnen ondernomen worden door de meeste leeftijdsgroepen. Er kan gekozen worden uit verschillende trajecten die verspreidt zijn over twee of meerdere dagen, waarbij je bijvoorbeeld richting Chirundu of naar Kanyemba kan trekken. De meeste bezoekers zijn echter tijdsgebonden, of willen op een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk gezien hebben en opteren voor twee à drie dagen. De meest populaire route is ongetwijfeld de driedaagse Chirundu naar Mana Pools tocht.

Dergelijke kanosafaris zijn niet zonder gevaar, gezien je vertoeft in de vrije natuur. Tot op heden zijn er gelukkig nog geen noemenswaardige ongevallen geweest. Toch moet je niet verwonderd zijn met je kano te peddelen tussen nijlpaarden en krokodillen of olifanten die zich komen baden in het water. Gelukkig zijn de rangers goed getraind en weten ze het best van allemaal hoe om te gaan met deze dieren, of welk traject ze moeten kiezen om een confrontatie te vermijden. Reizigers moeten er tevens rekening mee houden dat het avontuurlijke karakter ook inhoudt dat de overnachtingsplekken, en de maaltijden wat primitiever zijn. Verwacht daarom geen culinaire maaltijden, maar eerder een basis warme maaltijd en/of ontbijt. Geen koelkast of minibar en geen echte sanitaire voorzieningen, dan wel een spade en een toilet ring, of een mobiele douche. Al dat materiaal moet tijdens de meerdaagse tochten mee met de kano en er wordt op toegezien dat een beperkt aantal gewicht verdeeld wordt over de boten. Wees ook niet verwonderd dat een tropische regenbui zo maar uit de lucht komt vallen en je beperkt bent in het meenemen van bagage. Een onvergetelijke safaritocht met heel veel avontuur!

Houseboat safari

Deze zijn reeds jaren een begrip in Zimbabwe en een zeer leuk alternatief voor de wat klassiekere landsafari's. Zo is een unieke safari in het noorden van Zimbabwe speciaal voor hen die op zoek zijn naar een combinatie van gamedrives op het land, avontuurlijke wandelsafari's en overnachting op een houseboat met safari waarbij het er allemaal wat rustiger aan toe gaat. Afhankelijk van het budget, kan er gekozen worden voor een houseboatsafari, al dan niet onder begeleiding van een privé gids. Tijdens zo'n bootsafari zal je bijna elke dag op een andere locatie langs de oevers aanmeren en krijg je buiten het zien van wild op de boot, ook nog wandelsafari's met een privé gids.

Op de houseboats is er altijd voldoende slaapplaats en sanitaire voorziening aanwezig, alsook volledige catering. Er is ook voldoende privacy, daar de meeste boten voorzien zijn van een privaat zonnedek, zodat je tijdens men zich tijdens de vaart eventueel kan terugtrekken en in alle rust genieten van de schoonheid van de natuur. Dergelijke houseboatsafari's worden in de meeste gevallen ook nog eens gecombineerd met een verblijf in een privé lodge op het vaste land. Er bestaat een brede keuze uit verschillende type van houseboats, gaande van een boot voor 4 personen, tot 40 en meer. Ook qua prijs is hierin heel wat keuze. Hoewel geen voordelige onderneming, zeer zeker de moeite waard om te overwegen.

Big Five

Big Five staat voor de meest begeerde jachttrofeeën, vooral dan omdat ze zo moeilijk te bejagen zijn. Deze verzamelnaam staat voor buffel, neushoorn, leeuw, luipaard en olifant. Hoewel de meeste privaat wildparken uitermate hun best doen om alle vijf de diersoorten te vinden, is het niet altijd gegarandeerd dat je ze allemaal te zien krijgt. Sommigen van hen hebben niet alle vijf de diersoorten en bij anderen is het niet altijd even evident om ze terug te vinden, vooral dan vanwege het terrein of de dichte begroeiing. Het element van geluk speelt hierbij ook een heel belangrijke rol. Zeker is, dat zelfs de zoektocht op zich een zeer unieke en bijblijvende ervaring zal worden.

Zimbabwe is echter veel meer dan alleen een Big Five bestemming en bezoekers mogen zich aan een brede waaier van fauna en flora verwachten. Dit is voornamelijk seizoensgebonden, maar wees er zeker van dat elk seizoen zijn specifieke fauna en flora zal opleveren. De drogere periodes zijn daarom uitstekend geschikt om de landdieren in actie te zien en de regenperiode, of kort daarna, leent zich dan weer uitstekend voor het observeren van watervogels, die vaak in grote getallen emigreren naar unieke plaatsen als Lake Kariba en/of Mana Pools. Zeker is dat het een onvergetelijke belevenis zal worden.

Goed om weten: Gamedrives of safari's en andere activiteiten zijn van nature niet privé. Deze worden in gezelschap van anderen uitgevoerd. Sommige privaat wildparken hebben de optie om een privaat voertuig te regelen, mits bijbetaling. Gelieve dit best even vooraf te controleren. Een standaard open terreinwagen biedt plaats aan negen passagiers achterin (3 rijen van drie personen). In Zimbabwe zal je vanwege de jarenlange economische toestand wel rekening mee moeten houden dat de rangers hier niet altijd over de laatste nieuwe land rovers zullen beschikken. Het gebeurd zelfs dat de 4x4 voertuigen in jaren nog nooit vervangen zijn, maar altijd, gelukkig, onderhouden zijn gebleven. Dat dit extra zal bijdragen aan het avontuurlijke karakter van uw reis, en je hierover vaak nog lang zal over napraten, zal dan ook niet geheel als een verrassing uit de lucht komen gevallen.

Zimbabwe combineren

Zimbabwe leent zich bijzonder goed om te combineren met andere Afrikaanse landen, zoals Zambia, Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Vooral het centrale en westelijke deel van Zimbabwe valt makkelijk te combineren met Botswana en zelfs Namibië. Geen wonder als je weet dat de ligging van Victoria Watervallen, Hwange en het Zambezi nationaal park, perfect zijn om de oversteek te maken naar onder andere de Okavango Delta en het Chobe nationaal park. Het is zelfs heel gebruikelijk om een dag of meerdaagse uitstappen te maken in die richting. Ook Namibië behoort tot de mogelijkheid dank zij de verbinding met de Caprivistrip.

Belangrijkste struikelblok is op dit moment wel het gebruik van de huurwagen, dit omdat vrijwel geen enkele maatschappij het tot op heden toelaat om wagens over de grens, of omgekeerd, in Zimbabwe te brengen, waardoor de meeste reizigers aangewezen zijn op begeleide tours of lokaal voorzieningen te treffen voor de huur van een wagen. Heel wat reizigers opteren ook om door te vliegen naar de Kaap en daar nog enkele dagen te vertoeven, of een selfdrive te boeken richting de Westkust of de Tuinroute. Als je graag nog een beetje wil genieten van zon, zee en strand, dan is een verlenging met Mauritius of Zanzibar een absolute aanrader. Voor wie een huwelijksverjaardag op een speciale manier wil vieren, of net op huwelijksreis wil vertrekken, is dit misschien net wel de perfecte combinatie waar naar je op zoek bent.

uw reis begint hier

onze rondreizen in Zimbabwe

bekijk alles
kiezen tussen comfort, charme of exclusief

28 accommodaties voor Zimbabwe

bekijk alles voor
een onschatbare bron aan informatie

bekijk alles voor